A német kormány arra kéri a Facebookot, hogy automatikusan töröljék a menekültellenes, rasszista posztokat

külföld
2015 augusztus 28., 14:02
comments 762

A kormány igazságügyi minisztere, Heiko Maas írt levelet a vállalatnak, ebben kérve, hogy sürgősen vizsgálják felül a rasszista és idegenellenes gyűlöletbeszédet tartalmazó posztokra vonatkozó irányelveiket.

Míg fényképeket, melyeken meztelen testrészek láthatóak, azonnal töröl a rendszer, addig rasszista, idegenellenes kijelentések fennmaradhatnak, írta a miniszter.

Németországban egyre nagyobb problémát okoznak a menekültellenes szélsőjobboldai csoportok, az utóbbi hetekben több menekültszállót is felgyújtottak és az összecsapásokban harminc rendőr is megsérült.

photo_camera Heiko Maas (TOBIAS SCHWARZ / AFP)

Maas szerint nem szabad toleránsnak lenni azzal szemben, aki rasszista, idegengyűlölő üzeneteket közvetít. Azután írt levelet, hogy számos jelentést kapott, hogy német állampolgárok hiába jelentettek rasszista üzeneteket, azokat nem vette le a Facebook.

Arra kérte a vállalatot, hogy egyik vezetője látogasson el a minisztériumba szeptember 14-én, és ott átbeszélik majd ezt.

A Facebook gyorsan reagált, benne vannak a tárgyalásban és egyben el is ítélték az idegenellenes posztokat, melyek eleve megsértik a működési alapelveiket, és egyben arra szólították fel az embereket, hogy ne az ő felületeiket használják a gyűlöletbeszéd terjesztésére. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.