Manuel Valls: A háború, üldöztetés, kínzás, elnyomás elöl menekülőket be kell fogadni

külföld
2015 augusztus 30., 15:22
comments 160

„A háború, üldöztetés, kínzás, elnyomás elöl menekülőket be kell fogadni” Franciaországban – mondta Manuel Valls francia miniszterelnök a nyugati-franciaországi La Rochelle-ben, a kormányzó szocialisták nyári egyetemén tartott záróbeszédében.

„Minden egyes menedékkérelmet meg kell vizsgálni, mégpedig gyorsan. A migránsokat méltósággal, ellátva, odafigyeléssel kell kezelni. A mi dolgunk az, hogy hosszú távú, az emberségesség, a felelősség és a határozottság értékein alapuló válaszokat találjunk” – mondta.

A francia kormányfő idézte a New York-i Szabadság-szobor (amit Franciaország ajándékozott az Egyesült Államoknak) talapzatán olvasható feliratot:

„Adjátok nekem a szegényeiteket, a kimerültjeiteket, akik szoros sorokban arra vágynak, hogy szabadon élhessenek, a túlzsúfolt partvidékeitek nyomorát, küldjétek hozzám a vihar által kisemmizetteket. Fényemmel megvilágítom nekik az aranykaput.”

Valls ezután az illegális gazdasági bevándorlással szemben viszont határozott fellépésre szólított fel, és úgy vélte, hogy az Európát sújtó menekültválságot a menekültjog európai harmonizálásával kell megoldania Párizsnak és Berlinnek.

photo_camera Fotó: Xavier Leoty / AFP

A francia miniszterelnök hétfőn Calais kikötővárosába látogat, ahol kb. 3000 külföldi él illegálisan felállított sátortáborokban arra várva, hogy a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő La Manche-csatorna alatti alagúton áthaladó vonatokra felkapaszkodva, illetve a csatornát átszelő kompokon elbújva átjusson a túlsó partra. A szigorú francia bevándorlási politikai miatt ugyanis a migránsok között az a vélekedés terjedt el, hogy Nagy Britannia szívesebben fogadja be a menekülő külföldieket, mint Franciaország.

A Le Figaro  csütörtökön azt írta, hogy Franciaországban a korábbi évekhez képest eddig nem növekedett a menedékkérők száma, de az Európai Uniót sújtó menekülthullám enyhítésére az ország két év alatt befogadna 9300 menekültet, de csak abban az esetben, ha a többi uniós tagállam is hasonló felajánlásokat tesz.

Az első fél évben 32 ezren, elsősorban szudáni, eritreai és iraki keleti keresztény kért menekült státust Franciaországban, és a kormány becslései szerint a kérelmek száma idén sem haladja meg a tavaly regisztrált 64 ezret. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.