Magyarország kormánya ellen lázítanak a migránssegítők

A magyar kormánnyal szembeni nyomásgyakorlást kér az európai parlamenti képviselőktől az levélvázlat, amit a MigSzol nevű, menekülteket segítő civil szervezet javasol európai polgároknak elküldésre. A szervezet szerint ez az, amivel a legkönnyebben segíthetnek a menekültek jogainak tiprása miatt aggódó európaiak a válsághelyzeten.

A szervezet szerint azért kell nyomást gyakorolni a magyar kormányra, mert nem tett szinte semmit a humanitárius válság enyhítéséért, és sérti az európai értékeket, különösen a most elfogadni tervezett törvényekkel. Konkrétan:

  • Sem a túlterhelt menekülttáborokban, sem a Keletinél nem tettek a magyar hatóságok az emberibb körülmények létrehozásááért.
  • Súlyos emberi jogsértésekről érkeztek beszámolók (rendőri erőszak, családok szétválasztása, fogva tartás magyarázat nélkül, étel vagy víz megvonása stb.).
  • A magyar hatóságok a szélsőjobboldaliak támadásaitól sem védték meg a menekülteket.
  • Akár 20 éves börtönnel büntetnék a határsértést, amit egyébként is lehetetlenné tennek a kerítésépítéssel. 
  • A civil szervezetek nem ellenőrizhetik az újonnan, a határnál kijelölendő tranzitzónákat.
  • Akit onnan kiutasítanak, azt visszatoloncolják Szerbiába, bármiféle jogorvoslati lehetőség nélkül.
  • Lehetővé teszik a rendőrség nélkül, hogy bárhova bemenjenek rejtegetett menekültek után kutatva. Más esetekben a katonaság korlátozhatja az egyéni szabadságot. A katonaság fegyvert is használhat.

Ezek így együtt sértik a védelmet kérők alapjogait, ezért arra kéri a levél az EP-képviselőket, hogy tegyenek valamit, amivel Magyarországot ezen gyakorlat elhagyására késztetik.

(MigSzol)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.