Kikerül a palesztin zászló az ENSZ főépületére

külföld
2015 szeptember 11., 04:42
comments 84

Az erről szóló szavazáson a 193 tagállam közül 119 támogatta az ötletet. Mindez egy újabb apró, de fontos lépés az ENSZ-tagság felé.

A palesztin javaslat úgy szólt, hogy a nem tag, de megfigyelői státuszt kapott államoknak is jár a zászló a New York-i székháznál. A javaslatra nyolc ország szavazott nemmel, közük természetesen Izrael és az Egyesült Államok. A 28 EU-tagállam többsége pedig tartózkodott, de Franciaország és további féltucat tagállam igennel szavazott.

(ALBERTO PIZZOLI / AFP)

A palesztin miniszterelnök, Rami Hamdallah szerint mindez egy lépés a teljes tagság felé. Palesztinán kívül még egy nem tag, de megfigyelő státuszt élvező ország van az ENSZ-ben: a Vatikán. A pápai miniállam meglehetősen hűvösen reagált arra, amikor Palesztina az előző hónapban bejelentette javaslatát. A palesztinok ugyanis közösen szerették volna beadni a javaslatukat, de a Vatikán képviselői közölték, hogy nem fogják támogatni a javaslatot, és kérték, hogy nevüket szedjék ki a beadvány szövegéből.

Még szerdán is azt mondták, hogy nem döntötték még el, hogy ha átmegy a javaslat, akkor lengeni fog-e zászlajuk a palesztin mellett.

A javaslat értelmében a megfigyelő államok zászlói 20 napon belül kell, hogy kikerüljenek. Palesztin diplomaták arra számítanak, hogy a zászlót szeptember 30-án húzzák majd fel, amikor Mahmúd Abbász palesztin elnök fog felszólalni ott.

Izrael ENSZ-nagykövete, Ron Proser kritizálta a tagállamok döntését, szerinte azt is megszavazták volna, hogy a Föld lapos, ha a palesztinok javasolták volna. Az Egyesült Államok nagykövete, Samantha Power szerint pedig a palesztin zászló felvonása nem fogja közelebb hozni a palesztinokat és az izraelieket egymáshoz.

Franciaország mellett Svédország, Olaszország, Írország, Szlovénia, Luxemburg, Belgium, Málta és Lengyelország szavazott igennel az EU-ból. Magyarország a többséghez hasonlóan tartózkodott. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.