Uruguayból már hazavágynak a szíriai menekültek

2015 szeptember 11., péntek 9:03
200

Az alapján, hogy a gyerekeik már helyi akcentussal beszélik a spanyolt, akár azt is gondolkodhatnánk, hogy az Uruguayban befogadott szíriai menekültek kicsi, két baba születése után is csak 44 fős csoportja akár már be is illeszkedhetett az országba. Az egyik kamasz lány például már nem hordja a fejét takaró kendőt, a hidzsabot és egy helyi fiúval jár.

Szíriai menekültek tüntetnek az uruguayi elnöki palota előtt.
AFP PHOTO / Miguel ROJO

Mégis, kedden a szíriai menekültek a főváros, Montevideó főterén tüntettek az uruguayi elnöki hivatal előtt:

attól tartanak, hogy ugyan most biztosítva van a lakhatásuk, de ha lejár a két évig járó segély, akkor már nem fogják tudni megfizetni a bérleti díjakat.

Maher al-Dísz is ettől tart. Ő tavaly feleségével és négy gyerekével érkezett az országba. Most azt mondta, attól tart, hogy hajléktalanná válnak, pedig szerinte az uruguayiak korlátlan ellátást ígértek nekik. Aisha al-Mohamed, egy 18 éves szíriai lány, aki anyjával érkezett, sminkesnek tanult, de nem tud elhelyezkedni. És bár neki tetszik Uruguayban, anyja, Karima még a háború ellenére is inkább hazamenne Szíriába.

A probléma elég összetett. Bár az uruguayi emberi jogi miniszter, Javier Miranda szerint teljesen érthető, hogy ha a szíriaiaknak nem sikerül beilleszkedni, akkor tovább állnának - "erre minden joguk megvan, ha ezt akarják tenni", mondta -, de nagyon nincs hova menniük. Legalábbis az, hogy egy augusztusban Szerbiába távozott családot a szerb hatóságok visszatoloncoltak Uruguayba, a többieket is elbizonytalanította. (CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt