Szijjártó kezdeményezte, hogy közös erővel védje meg az EU a görög határt

migráció
2015 szeptember 13., 20:28
comments 173

A magyar kormány kezdeményezte Brüsszelben, hogy az Európai Unió haladéktalanul hozzon döntést az EU külső határát is jelentő görög határ védelmének közös erővel történő biztosítására – mondta a külgazdasági és külügyminiszter este a dunakeszi városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján. (Nem messze innen lakik a jó drága házában.)

Szijjártó Péter Orbánhoz hasonlóan üdvözölte azt a berlini döntést, hogy Németország ideiglenesen megint határellenőrzést vezet be, de szerinte még egy, talán ennél is fontosabb döntésre van szükség: mivel Görögország nem képes a saját, illetve az EU-s határ megvédésére, azt az uniós országok összefogásával kell megtenni. Magyarország megérti a német lépést, szolidáris Németországgal – ismételte Orbánt.

Mivel a kormány fontosnak tartja a második világháború után kialakult közös értékrendet, arra az álláspontra jutott, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel a lehető leggyorsabban az Európai Uniónak is meg kell hoznia egy döntést – mondta Szijjártó, aki kezdeményezte a kormány állandó képviselője útján Brüsszelben, hogy Görögországot segítendő az EU-s országok közös erővel védjék meg a görög külső határt.

A kabinet már hétfőn, a bel- és igazságügyi miniszterek tanácskozásán képviselni fogja ezt az álláspontot, Szijjártó szerint „készen állunk arra, hogy részt vegyünk ebben a műveletben, határőröket, rendőröket küldjünk az érintett helyszínre”. A kormány álláspontja szerint ennek a támogatásnak minden EU-s ország részvételével és „hozzájárulásaiból” kell megvalósulnia – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormánynak van-e már terve egy a németekéhez hasonló esetleges osztrák bejelentésre, a miniszter úgy reagált: Ausztriában egyelőre szúrópróbaszerű ellenőrzések vannak, de a bevándorlóknak és az embercsempészeknek is tudomásul kell venniük, hogy minden EU-s ország védi saját határait. Az összes eshetőségre felkészülve a kabinet „percről percre” figyeli a német és az osztrák döntéseket, hogy ezek függvényében a magyar belügyminiszter is határozhasson a szükséges hazai lépésekről. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.