Amerikai katonai konvoj tart Magyarországra

hadsereg
2015 szeptember 14., 17:14
comments 142

Este Dél-Morvaországból Szlovákián át Magyarországra indult az az amerikai katonai konvoj, ami egy NATO-hadgyakorlatra tart.

A konvoj 550 katonából, 150 katonai járműből és 54 szállítókocsiból áll, és este 10 óráig hat csoportban hagyja el a Brünnhöz közeli vyskovi kaszárnyákat – közölte Monika Nováková, a Vyskovi Katonai Akadémia szóvivője. A konvojban több Stryker típusú lövészszállító harcjármű is van.

Cseh és szlovák források is azt jelezték, hogy a katonai konvoj áthaladása közlekedési problémákat okozhat az autópályán.

Az amerikai katonák, akik a bajorországi Vilseckben lévő amerikai támaszpontról indultak Csehországon és Szlovákián át Magyarországra, cseh közlések szerint a NATO Brave Warrior 2015 elnevezésű hadgyakorlatán vesznek részt Magyarországon.

A konvoj, amit a cseh katonai rendőrség vezet és biztosít, Lanzhotnál lépi át a szlovák-cseh határt, majd a D2-es autópályán haladnak egészen Pozsonyig, és várhatóan Rajkánál lépnek be magyar területre.

Az amerikai katonai gépkocsik maximális haladási sebessége 80 kilométer óránként.

Az amerikai katonai konvoj csütörtökön indult előőrsével Prágában a Ruzyne kaszárnyákban Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is találkozott.

Az amerikai hadsereg konvojai legutóbb idén márciusban vonultak át több kelet-európai ország, köztük Csehország területén, a NATO keleti tagállamainak védelme iránti amerikai elkötelezettséget demonstrálva.

Szlovákok tüntettek

Több mint száz tüntető tiltakozott hétfőn este a szlovák-cseh határon annak az amerikai katonákból álló NATO-konvoj az áthaladása miatt, aminek tagjai a németországi Vilseckben lévő laktanyájukból, Csehországon és Szlovákián keresztül a magyarországi Brave Warrior gyakorlatra tartanak.

A szlovák, orosz és szír zászlókkal meg „Amerikai gyilkosok menjetek haza” és hasonló feliratú transzparensekkel felszerelt autókkal a határhoz érkezett tüntetők eredeti terveik szerint időlegesen fel akarták tartóztatni a katonai konvojt, de ezt megakadályozta a rendőrség, aminek az egységei a tiltakozókat nem engedték a konvoj útjába.A konvoj este fél kilenc körül fennakadások nélkül haladt át a brodskéi határátkelőn.

A konvoj Szlovákián való áthaladása ellen tartott tiltakozó megmozduláson többnyire különböző civil és politikai szervezetek képviselői vettek részt, egy néhány tucat fős csoportjuk délután Pozsonyban gyűlt össze, és onnét indult a határhoz. „Ennek a konvojnak a katonáit háborúk szítóinak tartjuk” – mondta a megmozdulás okairól az MTI-nek Suleyman Jalal, a tiltakozó akció egyik koordinátora, Szlovákia Kommunista Pártjának alelnöke az aktivisták pozsonyi gyülekezőhelyén.

A NATO-konvoj áthaladását provokációnak és erődemonstrációnak nevezte a megmozdulás egy másik közismert résztvevője, Ján Carnogursky volt szlovák miniszterelnök, volt államfőjelölt. „Az amerikaiak ezen az úton is nyilvánvalóvá teszik, hogy nem lenne idegen számukra egy konfliktus Oroszországgal (...), és ezzel minket is be akarnak vonni az ukrajnai konfliktusba, holott Oroszország nekünk nem ellenségünk” – mondta Carnogursky. A konvoj átvonulásának biztosítását a szlovák védelmi minisztérium az ország NATO-tagságából adódó kötelezettségei teljesítésének nevezte.

A szlovák hadsereg közlése szerint a NATO konvojt alkotó katonai egységei szeptember 17-ig tartózkodnak Szlovákiában, ezt követően vesznek részt az egyhetesre tervezett Brave Warrior katonai gyakorlaton Magyarországon. A Brave Warrior-on 7 ország (Amerikai Egyesült Államok, Magyarország, Horvátország, Szlovákia, Románia, Szlovénia, Ukrajna) mintegy 1800 katonája gyakorlatozik majd. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.