Az uniós pénzek visszavágásával fenyítenék be a menekültkvótákat ellenző tagállamokat

A német belügyminiszter jogosnak tartja azt a felvetést, hogy kevesebb támogatást kapjanak az Európai Unió Strukturális Alapjaiból azok a tagállamok, akik ellenzik a menekültek kvóták szerinti elosztását.

Thomas de Maiziére a ZDF csatornának nyilatkozott arról, hogy a nyomásgyakorlás eszközeiről is beszélni kell azokkal a kelet-európai tagállamokkal szemben, akik elzárkóznak az európai menekültkvóta bevezetésétől. Megjegyezte, hogy a kvótarendszerrel szembeni ellenállás gyakran olyan tagállamoktól jön, akik egyébként bőségesen részesülnek a Strukturális Alapok fejlesztési támogatásaiból.

Thomas de Maiziére német belügyminiszter - Fotó: AFP/ John Macdougall

De Maiziére felszólította Görögországot, hogy fejezzék be azt a gyakorlatot, hogy a menekülteket egyszerűen csak továbbengedik Közép-Európa felé.

Az uniós belügyminiszterek hétfői tanácskozásáról elmondta, hogy a többség támogatta a 120 ezer menekült Európán belüli elosztását, de nem volt egyhangú döntés, ezért nem tudtak megegyezni. Szerinte a blokkoló kisebbségből hiányzott a szolidaritás.

Nincs ezzel egyedül

Nem a német belügyminiszter az első európai politikus, aki felvetette, hogy a kvótának ellenálló kelet-európai tagállamokra a fejlesztési pénzek visszavágásával kellene nyomást gyakorolni.

Az Orbán-kormány menekültpolitikáját a holokauszthoz hasonlító interjújában Werner Faymann osztrák kancellár is bedobta, hogy a menekültkvótákat ellenző államokat ugyanúgy meg kell büntetni, mint azokat, akik nem tartják be a hiánycélt. Szerinte kevesebb uniós fejlesztési pénzt kellene adni azoknak a tagállamoknak, amelyek nem vállalják a közös felelősséget. (via FAZ)