Ha többet költenénk afrikai menekülttáborokra, kevesebben indulnának el Európa felé

migráció
2015 szeptember 17., 10:05
comments 133

Eddig több mint háromszázezer menekült és migráns kelt át a Földközi-tengeren idén. Közülük kétszázezren Görögországba, százezren pedig Olaszországba érkeztek meg az ENSZ Menekültügyi ügynöksége szerint. Közben Afrikában még mindig három millió menekült van, és további 14,9 millió olyan ember, aki bármikor menekültté válhat: menedékkérők és emberek, akiknek átmenetileg el kellett hagyniuk az otthonaikat.

photo_camera Az ENSZ menekültügyi részlegének (UNHCR) aktuális afrikai menekülttérképe. Kék = menekült, világoszöld = menedékkérők, zöld = visszaküldött menekültek, sárga = határon belüli menekültek és egyéb sérülékeny helyzetben lévő emberek.

A Norvég Menekültügyi Tanács főtitkára, Jan Egeland szerint Európának abba kéne forrásokat fektetnie, hogy ezek az emberek még Afrikában úgy érezzék, van reményük egy jobb életre.

Ehhez az afrikai menekülttáborok fejlesztése lehetne az egyik út. A norvég bizottság jelenleg évi 300 millió dolláros költségvetéssel dolgozik, négymillió embernek segítenek ennyi pénzből. Ötödük táborokban él. És már további százmillió dollár elég lenne ahhoz, hogy további egymillió táborlakó életét tegyék jobbá, mondta Egeland a Bloombergnek adott interjúban.

Ha 17 éves vagy, és a táborban nincs oktatás, nincs munka, nincs család, nincs jövő, egyáltalán semmiféle remény nincs, te maradnál? Elindulnál gyalog, ahogy én is elindulnék gyalog, ahogy mindenki el is indul gyalog Európa felé.

- mondja Egeland, aki korábban az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese volt.

A szakember beszélt arról is, hogy a menekülthullámot a szírek és az afgánok mellett leginkább a észak-kelet-afrikai országokban tapasztalt kényszermunka és erőszakos sorozások táplálják, sokan ezért voltak kénytelenek idén elmenekülni otthonról. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.