A menekültválság már Afganisztánnak is komoly gondokat okoz

külföld
2015 szeptember 23., 10:13
comments 150

"Ne menj. Maradj velem. Lehet, hogy nincs visszatérés" - hirdeti a dári nyelvű felirat az afgán kormány közösségi médiában terjesztett reklámjában, amin

egy stilizált, hátizsákos férfialak egy, megfulladt és partra mosott menekültek holttestével teli tengerpartra nyíló ajtó előtt áll.

Ez csak az egyik reklám abban a kampányban, amit az afgán kormány indított, és aminek a célja, hogy otthonmaradásra bírja azokat, akik menekülnének.

Ezen a menekülttáborban szomjazó kisfiút a gazdag afgán mezőkkel szembeállító plakáton például azt írják: "Szeretem az országom. Nem fogom elhagyni. A szeretteimnek építem."

Afganisztán millió gondja - a biztonsági erők megkérdőjelezhető állapota, a talibán előretörése a szövetséges haderő távozása óta - közül a kivándorlás csak egy, de hosszú távon talán ez rombolhatja legjobban az ország kilátásait. Ahhoz, hogy az ország valaha élhető legyen, a viszonylagos biztonság mellett a működő gazdaság lenne a legfontosabb, most pedig, ahogy azt a magyar határon is megtapasztalhattuk, legnagyobb számban azok a fiatal férfiak hagyják el az országot, akikre a fegyveres erőknek és a gazdaságnak is nagy szüksége volna.

"A migránsok között vannak felsőfokú, sőt, posztgraduális végzettségúek is. Ezek az emberek Afganisztánt is szolgálhatnák - mondta nemrég a Tolo News afgán hírügynökségnek adott interjújában Iszlamúddin Dzsorat, az ország menekültügyi és honosítási minisztere. Az ország szerinte most pont azokat a fiatal elméket veszítheti el, akiket a tálibok bukása óta eltelt másfél évtizedben nagy küzdelem árán kineveltek.

Márpedig idén tömegével hagyták el az országot: az Eurostat adatai alapján 2015 szeptemberéig már nagyjából 60 ezer afgán érkezett Európába - csak a szíriaiból és koszovóiból érekezett több az idén, de a koszovói hullám már februárban elült, úgyhogy az év végére a második legnagyobb migráns-népcsoport lesz az afgán.

Az ország elhagyása elleni kampányba gyakorlatilag minden, valamit is számító afgán politikus beszállt. Asraf Gáni elnök tévéinterjújában azt mondta, hogy elnöksége első hónapjaiban a fegyveres erők megerősítésére fókuszált, de az elmúlt négy hónapban már a gazdaságra koncentrált, hogy vonzó életkörülményeket tudjon teremteni.

A volt elnök, Hamid Karzai is tévéinterjúban kérlelte az ország ifjúságát, hogy "maradjanak és építsék újra az országot". Az ország volt kémfőnöke, Amrullah Szaleh a Facebookon elmélkedett arról, hogy mennyire fontos lenne "reményt és magabiztosságot ébreszteni a népben".

A kampányhoz már az afgán civilek is csatlakoztak: "Afganisztánnak szüksége van rád" címen mozgalmat indítottak a Twitteren, ebben fiatal szakemberek kinyomtatott papírokat feltartva fogadják meg, hogy Afganisztánban maradnak. (Via The Atlantic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.