Halálra kúrással oldják meg a migránsválságot a South Parkban

kultúra
2015 szeptember 24., 06:18
comments 170

south-park-1902-07

Azzal a témával foglalkozik a South Park eheti, csütörtök hajnalban megjelent epizódja (itt lehet megnézni), aminél kevés dolog foglalkoztatja jobban a magyar, az európai, és az amerikai közvéleményt: a migrációval.

Bármennyire is Magyarország volt a világ közepe a témában, azt azért nem sikerült elérni, hogy mondjuk rajzolt László Petra-figurával nemesüljön végleg popkultúrává a magyar krízis. A Where my country gone? (Hova lett az országom?) című rész alapvetően az amerikai helyzetre reflektál (ahogy általában a South Park epizódjai szoktak), ahol Donald Trump bohócpolitikus a bevándorlók ellen, és falak építésével kampányol a 2016-os választásra, egyáltalán nem is sikertelenül.

south-park-1902-05

Miután a kisváros lakói azt veszik észre, hogy megsokasodtak a bevándorlók (az amerikai közéletben a szómágia nem a migráns szó körül zsezseg, hanem azon, hogy illegal, vagy undocumented immigrant-nak kell hívni őket, utóbbi a politikailag korrekt változat), a felháborodott Mr. Garrison kampányt indít ellenük.  Ez éppen olyan finomságú, mint a bevándorlóellenes kampányok lenni szoktak:

halálra kell kúrni mindegyiküket.

(„Lehet, hogy fogalmam sincs a politikáról. Vagy a bevándorlási szakpolitikáról. Vagy a jogról. Vagy alapvető ideológiai kérdésekről. De azért értem, hogy itt van rohadt sok kanadai, és tenni akarok valamit!” Tapsvihar.)

Mr. Garrison terve szerint miután

halálra kúrtak

minden bevándorlót, falat kell építeni a határra. És ha ott valaki átjön,

azt is halálra kell kúrni.

A csavar az epizódban, hogy a bevándorlók nem délről jönnek, hanem Kanadából. És épp akkor, amikor Garrison bejelenti tervét, a CNN élőben kapcsolja, hogy közben maga Kanada húzott fel egy falat az amerikai határra.

Azt viszont mégsem lehet hagyni, hogy ne Amerika zárja ki őket, hanem ők Amerikát, Mr. Garrisont ezért átlövik a fal túloldalára, hogy saját módszerével oldja meg a problémát.

south-park-1902-06

Eközben kiderült, miért menekültek el Kanadából az emberek. Egy családapa elmeséli, volt egy politikus, aki ugyan nem javasolt semmilyen megoldást, csak vicces baromságokat beszélt. Senki nem vette komolyan, hogy elnök lehet belőle, de a vicc túl messzire ment, és mire az emberek észbe kaptak volna, hogy na jó, tényleg, akkor ki legyen igazából az elnök, már hivatalban is volt. Vagyis éppen az történik, ami felé az Egyesült Államok Donald Trumpon röhögcsélve tart.

A South Parkban azért könnyebb a megoldás – Mr. Garrison megtalálja, majd

halálra kúrja

a kanadai Trumpot a romba dőlt országban, ezért minden kanadai visszatérhet a hazájába. Ő maga pedig nemzeti hős lesz, aki már a Fehér Házat veszi célba

a halálra kúrás politikájával.

Kyle pedig megkísérli levonni a tanulságot. Bár a többiek, Cartmannal az élén őt vádolták azzal, hogy egy beszéde miatt jöttek a kanadaiak (hiszen zsidó!), megpróbálja elmagyarázni, hogy nem beszédek miatt hagyják el emberek az otthonaikat, hanem mert a hisztériában olyan arcok kerülnek hatalomra, akik romba döntenek mindent, ezért menekülni kell előlük. És mi magunk is könnyen járhatunk így. Nem nagyon hallgat rá senki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.