Mióta számít pártpolitikai állásfoglalásnak, ha valaki segít a rászorulókon, és erre buzdít másokat is?

Ferenc pápa látogatása elég bizarr helyzeteket teremtett az elmúlt pár napban az Egyesült Államokban.

Pártpolitikai szempontból az volna a papírforma, hogy a jobboldali, szociálisan konzervatív republikánusok örülnek nagyon a pápának (még ha az USA nem is katolikus, hanem protestáns ország), és a baloldalra sorolt, progresszív demokraták találnak vele kevesebb közös pozitív témát. Pár éve, mondjuk Benedek pápa esetében például biztosan így alakult volna a dolog.

Most viszont az a helyzet, hogy Ferenc pápa sok szempontból haladó, például a szegények problémái iránt látszólag nagyon érzékeny politikája, és az amerikai pártpolitika sajátosságai, például egyes republikánusok tudománytagadása miatt úgy tűnik, hogy a pápa közelebb van a demokratákhoz, mint a republikánusokhoz.

A kongresszusnak tartott beszédében ugyan mondott mindkét tábornak kedves dolgokat, de azért az egész látogatás hangulata inkább a demokratáknak kedvező.

Annyira, hogy bár a legtöbb jobboldali politikus nem meri nyíltan kritizálni pápát, de volt magát katolikusnak valló republikánus képviselő, aki például azért nem ment el élőben meghallgatni a beszédet, mert abban az ember okozta klímaváltozásról is szó esett.

Egyáltalán, ha Obama elnök, vagy bármilyen más baloldali politikus mondana olyasmiket, amiket a napokban Ferenc pápa tol, akkor az Egyesült Államokban egy pillanat alatt "szocialistának" neveznék, ami a magyar komcsizás ottani megfelelője.

Ezekre a viszonyokra reagált az amerikai jobboldali hírtelevízió, a Fox News sztár műsorvezetője Shepard Smith, amit mond, vagy legalább is egy része magyar szempontból sem érdektelen.

"Elég fura hely az a világ, ha a következő dolgok politikai állásfoglalásnak minősülnek. Öt dolgot fogok most mondani. Öt dolog, ami fontos ügy a pápának, és fontos az elnöknek is. Törődni a szegényekkel, a társadalom peremére szorult emberekkel. Ez ma politikai ügy. A lehető legtöbb embernek a lehető legjobb gazdasági lehetőségeket teremteni. Politika? Óvni a természetet. Védeni a vallási kisebbségeket és a vallásszabadságot az egész világon. Befogadni és integrálni a bevándorlókat és a menekülteket mindenhol a világon. Ez politikai hovatartozás kérdése?

Nem is tudom, hogy mi mást várunk a katolikus egyház vezetőjétől, a pápától, mint hogy elmondja: meg kell védenünk azokat, akiknek erre szüksége van, be kell fogadnunk a menekülteket, akiknek az erőszak és a terrorizmus miatt nincs hová menniük. Olyan örökké érvényes igazságnak tűnik, hogy segítsünk azoknak, akiknek kevesebb jutott, mint nekünk, hogy adjunk menedéket annak, akinek nincs. Szerintem ezek Jézus tanításai. Ezek a pápa szavai, ezek az elnök érzései. Azok az embereknek, akik ezeknek az ügyeknek a >>másik oldalán

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.