Az ENSZ is elismerte, hogy nehéz dolga van Magyarországnak

A szíriai menekültek támogatására szánt összeg növelését kérte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkártól szombaton New Yorkban Áder János köztársasági elnök.

Egy bajszos csornai férfi kezet fog az ENSZ főtitkárával (Fotó: Don Emmert / AFP)

Az államfő az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy három kérdésben kérte az ENSZ-főtitkár támogatását és egyetértését.

  1. Az ENSZ növelje meg azt az összeget, amelyet a szíriai menekültek ellátására, támogatására fordít, mert ez az összeg sajnos a felére csökkent.
  2. Támogassa azt a magyar kezdeményezést, hogy az Európai Unió növelje meg támogatásának az összegét. (A múlt héten született a döntés, hogy 1 milliárd euróval támogatjuk a menekülteket, a magyar javaslat ennél sokkal ambiciózusabb volt, ennek az összegnek a hatszorosát javasoltuk – mondta Áder.)
  3. „Végül azt kértem az ENSZ főtitkárától, támogassa azt a kezdeményezésünket, hogy ne csak uniós kvótákról beszéljünk, amikor a szíriai menekülteken szeretnénk segíteni, hanem világkvótáról gondolkodjunk, tehát ne csak Európának legyen humanitárius kötelessége, hogy a szír menekülteken segítsen, hanem legyen ez kötelessége és felelőssége az Egyesült Államoknak, Kanadának, Ausztráliának és Kínának is” – mondta az elnök.

Nehéz dolgunk van, de nem szabad így bánni a menekültekkel

A világszervezet főtitkárának a találkozóról kiadott közleménye szerint a kétoldalú találkozón megbeszélték a fenntartható fejlődési célokat is. Ban Ki Mun elmondta, hogy „megérti a kihívásokat, amikkel Magyarországnak szembe kell néznie a migránsok és menekültek megnövekedett, Európába irányuló mozgásával kapcsolatban”, de a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy a méltóságot és az emberi jogokat tiszteletben kell tartani az ügyek kezelésekor.