Egyszerre lesz holdfogyatkozás és szuperhold hajnalban

Több mint 30 év után szuperholddal egybekötött teljes holdfogyatkozás lesz hajnalban.

Szuperholdról akkor beszélhetünk, amikor a Hold ellipszis alakú pályáján haladva teliholdkor perigeumba kerül, azaz ekkor ér a Földhöz legközelebb. Ilyenkor50 ezer kilométerrel kisebb távolság választja el a Földtől, mint apogeumkor, azaz a Hold pályájának a Földtől legtávolibb csücskén. A közelségnek köszönhetően az égitest az apogeumkor megfigyelhető teliholdhoz képest 14 százalékkal nagyobbnak tűnik, és 30 százalékkal fényesebben ragyog az égen.

A sima holdfogyatkozások meglehetősen gyakoriak, évente átlagosan kétszer fordulnak elő, a 21. században pedig 228-szor vetül a Föld árnyéka a Holdra. A szuperhold és a holdfogyatkozás egybeesése viszont ritka jelenség: legutóbb 1982-ben történt ilyen, a következőre 18 évet, 2033-ig kell várni.

A teljes holdfogyatkozás Európa egész területén megfigyelhető lesz, így Magyarországon is. De Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában és a Közel-Keleten is látható lesz.

  • A félárnyék közép-európai idő szerint hajnali 2:11-kor érinti a Holdat, de csak fél órával később válik láthatóvá.
  • A Hold 3:07-kor kezd belépni az árnyékba, és 4:11-kor tűnik el teljesen benne, a fogyatkozás maximuma 4:47-kor lesz.
  • A Hold 5:23-kor kezd kilépni a Föld árnyékából, ami bő egy óra alatt vonul le a Hold felszínéről, 6:27-kor hagyja el azt teljesen.
  • A félárnyék halvány szürkés jelenléte még fél órán át észlelhető lesz a Hold korongján.

A teljes holdfogyatkozás 1 óra 11 perc 55 másodpercig tart, a totalitást megelőző, valamint az azt követő részleges holdfogyatkozással a jelenség időtartama 3 óra 20 perc.

A következő, Magyarország területéről is megfigyelhető teljes holdfogyatkozásra 2018. július 27-ig kell várni. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.