A tádzsik nők lázadása: biciklivel járnak iskolába

külföld
2015 szeptember 28., 07:47
comments 36

Az rferl.org-on jelent meg egy hosszabb riport arról, mekkora tabudöntögetés zajlik éppen Tádzsikisztánban. A Közép-Ázsiában fekvő ország vidéki területein ugyanis a fiatal nők elkezdtek biciklivel közlekedni. Ez pedig nem kis felfordulást okozott, például mert a helyi hiedelmek szerint egy fiatal lány rögtön elveszíti a szüzességét, ha leesik a bicikliről. Ezért a környező falvak idősebb lakói nem feltétlen nézik jó szemmel a terjedő hóbortot.

A bicikli persze régóta fontos szereplője volt a környék településeinek, de jellemzően csak férfiak használták mindeddig. A szovjet időket követően, 1991-től azonban éles váltás következett be, ekkor a szegénység szimbólumát kezdték el belelátni a kerékpárokba. Akinek nincs autója, az annyit is ér. De mindez nem sokat változtatott a bicikliző nők társadalmi megítélésén, az már a rendszerváltás előtt is szörnyű volt, különösen ha olyan nőkről volt szó, akik épp férjet kerestek maguknak.

Pedig a falvakban, ahol tömegközlekedés nem igazán létezik, a bicikli hatalmas szolgálatot tesz a nőknek, akikre jellemzően legtöbbször a háztartásvezetés jut feladatként. Azaz nagyobb távolságot bejárva kell bevásárolniuk mindent, bicikli nélkül ez pedig jelentősen lelassul. A riportban megszólal egy 43 éves nő is, aki öt éve döntött úgy, hogy elkezd biciklizni. Elsőnek mindenki úgy bámulta, mint akinek elment az esze. Dildora elmondása szerint alapélmény volt, hogy ha felbukkant az úton, mindenki meredten bámulta.

De az elmúlt pár év sok változást hozott az országban. Egyre drágábbá vált ugyanis a benzin, drágultak az autók is, tömegközlekedés pedig továbbra sem épült. A dolgozni képes férfiak közben nagy tömegben hagyták el az országot, hogy külföldön vállaljanak munkát. Ezzel pedig megnyílt az út a nők előtt a munkaerőpiacra, egyben pedig a biciklizés lehetősége is. Pár év alatt annyit változott a helyzet, hogy ma már senki nem bámulja meg Dildorát, amikor végigteker a faluján.

Ő maga nem tartja magát amúgy túl nagy biciklis forradalmárnak. Ha lenne pénze autóra, kérdés nélkül venne egyet. Csak hát nincs.  Addig viszont terjed a bicikli, főleg a Kínában gyártott darabok, ami nélkül ma már lassan el sem lehet képzelni egy iskolába induló tádzsik lányt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.