A Hilary Duff főszereplésével készült Tinikadét amerikai forgatókönyvírója fog előadni Budapesten arról, hogyan rombolták a nyugati kultúrát Lukács Györgyék és az új nihilisták

képzavar
2015 szeptember 30., 09:07
comments 101

Furcsa világ ez, furcsa történetekkel. Csütörtök délután a konzervatív Danube Institute szervezésében Budapesten fog előadni az utóbbi idők egyik sikeres amerikai teoretikusa, Michael Walsh. A rendezvényen a Mandiner ajánlója szerint többek között ezekről a témákról fog beszélni:

"Hogyan gyűrte maga alá a Nyugat szellemi életét a frankfurti iskola és Lukács Györgyék szelleme? Hogyan akarták az új nihilisták felszámolni a nyugati kultúra alapjait? Michael Walsh amerikai író The Devil’s Pleasure Palace, The Cult of Critical Theory and the Subversion of America című könyvében írja meg, hogyan szabadultak el a démonok a Nyugat pszichéjében."

Ez mind nagyon ígéretesen hangzik, ráadásul ha valaki ismerheti a kultúrát romboló démonokat a Nyugat pszichéjében, akkor az éppen Walsh. Az 1949-ben született író ugyanis az elméleti művek mellett több kémregény szerzője is, emellett pedig megírta az életrajzát Andrew Lloyd Webbernek, valamint forgatókönyvírója a 2002-es Tinikadét (Cadet Kelly) című filmnek, ami a Disney Channel legsikeresebb filmje volt a High School Musical előtti időszakban. Erről a filmről van szó:

Hát ha van ellenszer a Lukács, Adorno és Horkheimer által elplántált nihilista fekélyre, akkor azt alighanem valahol ebben a filmben érdemes keresgélni.

Mindez amúgy persze csak félig komoly, nyilván Walsh elméleti munkásságának megítélését nem szabad, hogy befolyásolja, milyen forgatókönyveket írt tíz évvel ezelőtt. A frankfurti iskola tevékenységét kritizáló idén megjelent könyve, a Devil’s Pleasure Palace kifejezetten népszerű volt az Egyesült Államokban, és mivel sajnos nem olvastam, fogalmam sincs, mennyire releváns vagy érdekes mindaz, amit állít benne. De azért egy ennyire abszurd egybeesés mellett mégsem mehettünk el teljesen szó nélkül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.