A palesztin elnök azt mondta, nem tartják magukra nézve kötelezőnek az oslói békemegállapodást

külföld
2015 szeptember 30., 18:06
comments 84

A palesztinok nem tartják magukra nézve kötelezőnek az 1993-ban Oslóban a közel-keleti békefolyamatról kötött megállapodást – jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök az ENSZ 70. Közgyűlése általános vitájában. „Amíg Izrael tartósan megsérti a létrejött egyezségeket, világossá kell tennünk, hogy nem köt tovább bennünket ez a megállapodás” – mondta a palesztin elnök.

Ez volt Mahmúd Abbász eddigi legkomolyabb figyelmeztetése, hogy kivonulhat az Izraellel megkötött megállapodásokból és feloszlathatja a Palesztin Hatóságot, de az AP szerint konkrét határidőről nem tett említést.

A 80 éves politikus előzőleg kilátásba helyezte, hogy „bombát robbant” a beszédében, amiből megfigyelők arra következtetnek, hogy a telepek bővítése és más keményvonalas politikai lépések miatt megszakíthatja a kapcsolatait Izraellel. A palesztin vezető a Huffington Postban megjelent írásában leszögezte: azzal, hogy Izrael nem hajlandó betartani a megállapodásokat, „tényleges hatalom nélküli hatósággá tesz bennünket”.

„Amíg Izrael – a megállapodásainkkal ellentétben – nem hajlandó szakítani a telepek bővítésével és elengedni a palesztin foglyok negyedik csoportját, nem hagy számunkra más választást, csupán azt, hogy ne csak minket kötelezzenek ezek a megállapodások, amíg Izrael folyamatosan megsérti őket. Kijelentjük, hogy nem tarthatjuk tovább magunkra nézve kötelezőeknek e szerződéseket, és Izraelnek mint megszálló hatalomnak minden felelősséget vállalni kell”

– írta Abbász.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön szólal fel az ENSZ Közgyűlés általános vitájában.

A norvég fővárosban tartott titkos egyezkedés után – Bill Clinton akkori amerikai elnök közvetítésével – 1993 szeptemberében Washingtonban Jasszer Arafat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet egykori vezetője és Jichák Rabin néhai izraeli miniszterelnök aláírta az „oslói megállapodásokat”. A PFSZ és Izrael ebben először ismerte el kölcsönösen és hivatalosan a másik félnek a létezéshez való jogát.

Palesztina megérdemli az államiságot, és azt, hogy az ENSZ teljes jogú tagja legyen – mondta a közgyűlés általános vitájában Mahmúd Abbász. „Nem érkezett-e el az idő arra, hogy véget vessünk az igazságtalanságnak és népünk szenvedéseinek, és véget vessünk a palesztin népet fojtogató, legrégebben tartó megszállásnak? Megérdemeltük a teljes jogú ENSZ-tagságot” – mondta Mahmúd Abbász.

Az ENSZ New York-i székhelyén szerdán először vonták fel a palesztin zászlót Mahmúd Abbász és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár jelenlétében.

photo_camera Fotó: Timothy A. Clary / AFP

Az ENSZ Közgyűlése szeptember 10-én döntött arról, hogy engedélyezi a világszervezet székhelyén a megfigyelő államok zászlójának felvonását is. Palesztina mellett a Vatikán rendelkezik ilyen jogállással. Az ENSZ Közgyűlése 2012. november 29-én emelte Palesztina státusát „nem tag megfigyelő állam” szintre a világszervezetben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.