A német pénzügyminiszter szerint ismét elő kell venni a kétsebességes Európa gondolatát

migráció
2015 október 02., 07:22
comments 223

Az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív CDU egyik legtekintélyesebb politikusa, Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a Die Welt című német lapban megjelent interjúban hangsúlyozta, hogy olyan rendet kell kialakítani, amelyben az államok a nemzeti felelősség bizonyos részeit feladják Európa javára. Erre azért van szükség, mert "nemzetállami szinten csaknem tehetetlenül állunk a globalizációval szemben". Erre példa a menekültválság, ez is gyorsabban indít majd minket közös cselekvésre Európában. Ezért uniós szinten szabályozott menedékjogra és menekültpolitikára van szükség, méghozzá gyorsan.

Ennek a politikának választ kell adnia arra a kérdésre, hogy miként lehet a külső határokon is szabályozni a belépést az EU-ba úgy,

hogy továbbra is nagylelkűen befogadunk menekülteket, de nem sodorjuk magunkat olyan helyzetbe, amelyben Európa tönkreteszi saját magát

- tette hozzá a német pénzügyminiszter, hangsúlyozva, hogy "ellenőrizni kell a belépést Európába".

"Az európai külső határokon dől el az a kérdés, hogy sikerrel kezeljük-e a menekültek és gazdasági bevándorlók beáramlását"

- mondta Wolfgang Schäuble. Gyors és hatékony megoldásokra van szükség.

Arra a kérdésre, nem helytálló-e Angela Merkel kijelentése, miszerint a menedékjog nem ismeri a felső határ fogalmát, a pénzügyminiszter azt mondta, hogy a kancellárnak meg kellett tennie ezt a kijelentést, különben előfordulhatott volna, hogy az alkotmánybíróság az alaptörvény tiszteletére inti.

Ugyanakkor minden jogrend ismeri a római jog alapvetését, amely szerint senki nem köteles a képességein, lehetőségein felül teljesíteni (ultra posse nemo obligatur).

Az uniós menedékjog kialakítása nem lesz könnyű, de gyorsan el kell végezni a munkát, nem évek, hanem hónapok alatt. A legelső lépésben pedig ellenőrzés alá kell vonni a menekültáradatot, mert a helyzet súlyos, és akár még súlyosabb is lehet.

Az uniós integráció leginkább a válságokban mozdul előre, és a mostani válságnak is az lesz a hatása, hogy a folyamat a vártnál gyorsabban halad majd előre. A tagállamok hajlandósága különböző mértékű, ezért ismét elő kell venni a kétsebességes Európa gondolatát. Szerinte az EU működéséről szóló szerződés módosítása nélkül ki lehet alakítani egy új menekültügyi rendszert, és a kezdeményezéshez Németország mellett Franciaország, Olaszország biztosan csatlakozik majd, és remélhetőleg Görögország is.

"Természetesen a kelet-európaiakkal is beszélni kell, és nem szabad Magyarországot mindig a sarokba állítani"

- mondta a német pénzügyminiszter. Hozzátette: "a magyaroknak kell viselniük a Schengen-rendszer külső határára nehezedő nyomást".

Arra a kérdésre, hogy az általa felvázolt új Európa a határkerítések Európája lesz-e, Wolfgang Schäuble azt mondta, hogy "Európának kifelé világossá kell tennie, hogy ellenőrzi bejáratait", de "a kerítések Európája elképzelhetetlen".

Ugyanakkor Európa mint a jólét régiója felelősséggel tartozik az üldözöttek és a világ szegényei iránt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.