Ausztria, Németország és Svájc is a melegházasság legalizálásán gondolkodhat?

Legalábbis erre utalhat, hogy a Guardian információi szerint ezen országok amerikai nagykövetségei hívták meg az amerikai melegjogi mozgalom egyik vezéralakját. Az azonos neműek házasságáért indított kampányszervezet, a Freedom to Marry alapítója, Evan Wolfson még ebben a hónapban Ausztriába, Németországba és Svájcba látogat, hogy ott diplomatákkal, üzleti vezetőkkel és melegjogi aktivistákkal találkozzon.

Az amerikai legfelső bíróság júniusban döntött az azonos neműek házasságának engedélyezése mellett. A döntést viszont megelőzte egy hosszú társadalmi átalakulás is, mely során az amerikai közvélemény nagy része fokozatosan támogatójává vált annak az elvnek, hogy bárki összeházasodhasson szerelmével. Ennek a kampánynak és a rengeteg jogi csatározásnak egy fontos alakítója volt a Freedom to Marry mozgalom.

Az, hogy a lobbizási, jogi és társadalmi szempontokból ennyire profivá vált szervezet vezetőjét felkereste három olyan ország diplomáciája, ahol még nem legális az azonos neműek házassága, nehéz máshogy értelmezni, mint hogy kíváncsiak, hogyan mehetett végbe ez a folyamat.

Svájcban és Németországban, Magyarországhoz hasonlóan, bejegyzett élettársi kapcsolatban élhetnek együtt a meleg párok, míg Ausztriában éppen idén nyáron szavazta le a törvényhozás a melegházasság legalizálást, ráadásul nagy többséggel.