Bizarr, de hasznos ötlet: ételből trágyát és energiát előállító gép a Kickstarteren

Hulladék
2015 október 05., 20:32

Szerves hulladékból energiát és folyékony trágyát készít az a kerekekre szerelt műgyomor, aminek fejlesztéséhez a Kickstarteren próbál forrást találni a feltaláló. Amit az emberek nem esznek meg, majd megeszi ez a gép - ez az ötlet lényege.

A gép neve HORSE, mint ló, ami számos szójátékra ad lehetőséget, bár egy kicsit azért erőltetni kellett a dolgot, hogy kijöjjön ez a rövidítés. High-solide Organic-waste Recycling System with Electric Output; Nagy szárazanyag-tartalmú szerves hulladék-újrahasznosító rendszer, elektromos energia-termeléssel. A gyakorlatban így néz ki a prototípus:

Kép: Kickstarter
photo_camera Kép: Kickstarter

Az utánfutóra szerelt szerkezet tulajdonképpen egy nagy, gépi gyomor a feltalálók szerint. A szerves hulladék, vagyis például üzemi konyhákról összegyűjtött ételmaradékok, konyhai hulladékok metán termelődése mellett "megemésztődnek", a metánból egy gázmotor termel elektromos áramot, a folyamat végén visszamaradt félfolyékony trutyi pedig éppen úgy felhasználható talajjavításra, mint a valódi, hagyományos módon keletkező trágya. A HORSE évente - megfelelő táplálás esetén - mintegy 5000 kWh elektromos energiát képes megtermelni, 25 tonna szerves hulladék feldolgozásával. A sima komposztálásnál azért környezetbarátabb - elvileg - ez a gépi emésztés, mert a metán nem kerül a légkörbe a sima CO2-nél sokkal erősebb hatású üvegház-gázként.

photo_camera Új értelmet nyer a "trappban szarni" kifejezés

És közben remekül el lehet játszani a szerkezet nevével: mindent oda lehet adni neki, amit egy igazi ló meg tudna emészteni (zöldséghéj, ételmaradék, akár papír), lóerőket termel a gyomrában, kerekein oda megy, ahol szükség van rá, mint egy igazi ló, satöbbi.

A feltalálók állításuk szerint nem akarnak meggazdagodni a vasparipával, csak jót akarnak tenni az emberiségnek. A Kickstarteren a támogatók is inkább egy hatékony hulladékhasznosítással, megújuló energiatermeléssel jövőt mentő közösség részeivé válhatnak szerintük, semmint szelvényvagdosó henye részvényesekké. Szóval ez egy idealista társaság idealista találmánya - mi pedig drukkolunk nekik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.