Először van olyan, hogy a világ kevesebb mint tizede él "extrém szegénységben"

Ha valaki napi 1 dollár 90 centnél kevesebbet keres, akkor extrém szegénységben él (2011-es dollárárfolyamon, vásárlóerő-paritással súlyozva, szóval Norvégiában ennél több, Indiában pedig jóval kevesebb is elég), legalábbis a Világbank szerint. A jó hír az, hogy az új becslés szerint

2015-ben a világ lakosságának 9,63 százaléka, mintegy 702 millió ember élt csak ilyen kevés pénzből.

2012-ben még 902 millió ember volt különösen szegény a Világbank szerint, ami akkor a Föld népességének 12,8 százaléka volt. Az így definiált szegények kétharmada egyébként Dél-kelet Ázsiában és az egyenlítőtől déli Afrikában élt:

trend world bank

A Világbank egyébként sok mindent átszámolt a korábbiakhoz képest. A korábbi szegénységi küszöb 1,25 dollár volt, ezt most jelentősen megemelték, viszont a szegény országok lakosainak jövedelmére vonatkozó becslésüket ennél is jelentősebben növelték.

Igaz, ezt az adatot több szempontból is nagy távolságból érdemes kezelni. Egyrészt világszerte, és különösen a legszegényebb országokban egyre többen élnek bérmunkából a korábbi önfenntartás vagy közösségi földművelés helyett, ami miatt hiába keresnek többet (pénzben), ez életkörülményekben akár romlást is jelenthet. Másrészt az adatok általában éppen a legszegényebb országokban a leginkább hiányosak, hiszen itt a legkevesebb pénz statisztikusokra. A vásárlóerő-paritás statisztikák pedig rengeteg torzító tényezőt rejthetnek magukban akár országokon belül, akár országok között is.

Akit részletesen érdekel, itt a Világbank közleménye, itt pedig a mostani bejelentést megalapozó tanulmány.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.