Halalmas szabadkereskedelmi övezet jött létre a Csendes-óceánon

gazdaság
2015 október 05., 17:27
comments 158

Öt év kemény tárgylás után Az Egyesült Államok, Japán és másik 10 a Csendes-óceáni állam megállapodtak a vámok csökkentéséről és a közös szabályok megállapításáról, így megalakult a Csendes-óceáni Partnerség (TPP). A szerződést Atlantában írták alá.

A résztvevő tagállamok:

  • Ausztrália;
  • Kanada;
  • Japán;
  • Malajzia;
  • Mexikó;
  • Peru;
  • az Egyesült Államok;
  • Vietnám;
  • Chile;
  • Szingapúr;
  • Új-Zéland.

A megállapodás támogatói szerint a résztvevő tagállamok több milliárd dollár profitot nyerhetnek vele, ugyanakkor az ellenzők úgy gondolják, hogy titkos tárgyalásokkal csak a nagyválallatok járnak jól.

A most létrejött megállapodást a világgazdaság közel 40 százalékát érinti. A TPP megalakulása nagy győzelem Barack Obamának. Ugyanakkor a szerződáést még a résztvevő országok törvényhozásainak is el kell fogadniuk.

Obama szerint a megállapodással 18 ezer olyan vámteher szűnhet meg, ami eddig az amerikai termékeket sújtotta. Hozzátette, hogy mikor a termékeiket megvásárlók több mint 95 százaléka él a határaikon kívül, akkor nem hagyhatják, hogy olyan országok írják elő a vilgákereskedelem szabályait, mint Kína.

Bernie Sanders demokrata szenátor már kevésbé volt lelkes. Szerinte sok amerikai munkahelybe fog kerülni a megállapodás, ami árt a fogyasztóknak is, ezért mindent meg fog tenni, hogy az elbukjon a Kongresszusban.

Kína kimaradt a megállapodásból, ugyanakkor az amerikai kormány bízik abban, hogy el tudják velük fogadtatni a TTP irányelveit. Velük kapcsolatban Obama megjegyezte, hogy mikor a termékeiket megvásárlók több mint 95 százaléka él a határaikon kívül, akkor nem hagyhatják, hogy olyan országok írják elő a világkereskedelem szabályait, mint Kína.

Hozzátette, hogy ezeket a szabályokat nekik kell diktálniuk, új piacokat kell megnyitniuk az amerikai termékek előtt, miközben magas követelményeket támasztanak azért, hogy megvédjék a munkavállalókat és a környezetet.

Abe Sinzó japán miniszterelnök nemcsak Japán, hanem az egész Csendes-óceáni térség szempontjából fontos eredménynek nevezte a megállapodást. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.