620 milliárd dollárnyi adó megfizetését kerülik el a legnagyobb amerikai cégek

külföld
2015 október 6., 6:40
comments 100

A legnagyobb amerikai vállalatok háromnegyede nyitott offshore számlákat, hogy kevesebb adót kelljen fizetniük az Egyesült Államokban, állapította meg kég amerikai civil szervezet, az Igazságos Adózás Központ és az Amerikai Közérdek Kutatócsoport és Oktatási Alapítvány.

A két szervezet a Fortune 500 listán szereplő vállalatok könyvelési adatai alapján azt állítja, hogy az ötszáz legnagyobb cég együtt összesen

2100 milliárd dollárnyi vagyont menekített ki az országból, ami után 620 milliárd dollár adót kellene fizetniük.

Az előbbi az éves magyar GDP 15-szöröse, utóbbi 4,5-szerese.

A legtöbb, 59,2 milliárd dollárnyi adó (a magyar GDP 43 százalékáról beszélünk) megfizetését az Apple kerülte el, a techóriás 181,1 milliárd dollárt tart külföldön. A GE 119 milliárdot rejtett el 18 adóparadicsoban, a Microsoft 108,3 milliárdot öt adóparadicsomban, a Pfizer pedig 151 leányvállalatánál rejtett el 74 milliárd dollárt.

A szervezetek felmérése szerint az ötszáz legnagyobb amerikai vállalatból 358 optimalizálta így az adózását, ezeknek összesen 7622, adóoptimalizációs célból létrehozott leányvállalata van. A cégek közül 57 ismerte el, hogy összesen 184,4 milliárd dollárnyi adó megfizetését kerülte el az offshore-trükkel - ezek külföldön átlagosan 6 százaléknyi adót fizetnek, míg az Egyesült Államokban 35 százalékot kéne fizetniük. (Via Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt