IMF: Jaj, de csúnyán lassul a világgazdaság!

gazdaság
2015 október 06., 14:38
comments 31

Kína és a többi feltörekvő ország gazdaságának lassulása érezhetően rányomja a bélyegét a világgazdaság növekedési ütemére: a tavaszi elemzéshez képest 0,4 százalékkal kevesebb, csak 3,1 százalék lehet a világgazdaság idei növekedése – írja az IMF nagy irányadó, évente kétszer megjelentő elemzésében, a világgazdasági kitekintésben (amit itt olvashat el egy masszív pdf-ben).

Ennél 2008 óta mindig gyorsabban bővült a világgazdaság.

lényeg táblázat imfA legjobban egyébként a főleg nyersanyag-termelésben utazó Brazília növekedési kilátásait rontották le, idén és jövőre is 2 százalékkal. De az is elég jelentős, hogy az Egyesült Államoktól fél százalékkal, Japántól pedig 0,4 százalékkal gyengébb növekedést várnak. A kínai gazdaság lassulásával kapcsolatban viszont nem aggódnak, igaz, az onnan érkező hivatalos számokat nem igazán lehet elhinni. Az IMF mindenesetre az összes kormányt és jegybankot, köztük az amerikai Federal Reserve-öt is arra kéri, hogy

aki teheti, az próbáljon gazdaságot élénkíteni,

például olyan infrastrukturális beruházásokkal, amelyek egyszerre javítják a növekedést rövid távon, és a növekedés hatékonyságát hosszú távon.

imfchart

Jó dolog, hogy a feltörekvő országok egyre nagyobb részét alkotják a világgazdaságnak, ezért egyre kevésbé fog számítani, hogy a fejlett országot egy-két évtizede gyakorlatilag vergődnek – de közben már az ötödik éve folyamatosan lassul a feltörekvők növekedési üteme, idén már csak 4,0 százalékot várnak tőlük. A feltörekvő országok kiábrándító teljesítménye mögött főleg a dollár erősödése és a nyersanyagárak zuhanása áll.

Magyarországtól is egyre lassabb ütemű bővülést várnak egyébként: a tavalyi 3,6 százalékos növekedés után idén 3,0 százalékos GDP-növekedést, jövőre pedig 2,5 százalékosat. Sőt, van egy távolabbi, 2020-as becslés is, ami 2,1 százalékos GDP-növekedést jósol akkorra. Igaz, tavasszal még erre az évre 2,7, jövőre pedig 2,3 százalékot vártak tőlünk, ehhez képest jobban bízik a magyar növekedésben a valutaalap. De még így is elmaradunk Lengyelországtól és Romániától is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.