Nagyon terjednek a kamuesküvők az argentin fiatalok között

Minden úgy megy, mint egy rendes esküvőn. Vannak vendégek, buli, szép ruhák, menő italok, zene, tényleg minden körítés stimmel. Egyetlen különbséggel: a végén nem házasodik össze a pár, aki miatt mindenki összejött ünnepelni. 

Ilyen koreográfia szerint zajló kamu esküvők terjednek egyre jobban Argentínában. 

Ahogy Argentínát is utolérte az a világszerte tapasztalható jelenség, hogy egyre kevesebb húszas-harmincas éveiben járó fiatal házasodik össze (ennek egy lehetséges okáról éppen ma írtunk hosszabban), úgy egyre inkább terjed az a hóbort, hogy fiatalok kamu esküvőkre járnak. 

A Guardiannek mesélt erről az ötlet egyik kitalálója, Martín Acerbi. Négy barátjával, akiket még az egyetemről ismert, egyszer csak ráébredtek, milyen rég nem voltak esküvőn, mivel körülöttük nem volt senki, aki épp házasodott volna. Úgy gondolták, hogy akkor csinálnak egyet, és legnagyobb meglepetésükre az ötletből hatalmas siker lett. 

Annyira, hogy 2013 novemberében vállalkozást is alakítottak Falsa Boda néven, és azóta állandóan érkeznek az újabb és újabb megrendelések. Mindent úgy csinálnak, mintha igazi lenne: valós helyszíneket kötnek le, van kaja, dj-k, igazi esküvőszervezőkkel dolgoznak együtt. Egyetlen dolog hibádzik csak: a menyasszonyt és a vőlegényt színészek alakítják, és a házasságkötés azért marad el, mert a végén mindig felbukkan egy meglepetés harmadik szereplő is: vagy egy eltitkolt szerető vagy egy barát a múltból. Ezzel biztosítva van a dráma, a móka és az ok a bulizásra. 

Vállalkozásuk sikere szerintük abban van, hogy a fiatal argentinok is szeretik az esküvőket, illetve azokkal járó bulikat. Csak ők sem nagyon ismernek embereket maguk körül, akik házasodni készülnének. 

Ma már igazán óriásivá nőtte ki magát az üzlet, egy-egy esküvőn akár 6-700 fizetővendég is jelen van. A bulinak eleme a szappanoperákra jellemző drámai csúcspont, utána pedig a bulizás reggelig. 

A színészek többféle forgatókönyv alapján fullasztják káoszba a rendezvényt, az egyetlen kötelező elem, hogy a menyasszony egy ponton a nők közé vágja a csokrát. 

Acerbi szerint igazán a nők azok, akik életben tartják a vállalkozást, mivel az országban még mindig nagyon él a romantikus mítosz az esküvők körül, ezért számukra még fontosabb, hogy részt vehessenek egyen. 

A statisztikák is a házasságok csökkenését mutatják. Míg 1990-ben még közel 22 ezer pár házasodott össze Buenos Airesben, addig 2013-ban már csak 11642. Az átlagéletkor, amikor egy nő férjhez megy, közben 28 évről 33 éves korra ugrott. Fontos szempont az is, hogy a városban sokkal több a nő, 100 nőre 86 férfi jut, így ez is rontja a pártalálás esélyeit. A kamuesküvők pedig, amellett hogy nagy bulit hoznak, még arra is lehetőséget teremtenek, hogy valaki találkozhasson élete szerelmével. (Guardian)