Az amerikaiaknak van sikeres szíriai programjuk is - arra válaszul léphettek az oroszok

külföld
2015 október 12., 08:29
comments 258

Az Egyesült Államok nem sok sikerrel büszkélkedhet Szíriában - a leginkább hirdetett programjukat, ötezer mérsékelt fegyveres kiképzését pont a múlt héten függesztették fel. De a Pentagon programjaival párhuzamosan a CIA is futtatott egy programot Szíriában, ez pedig

annyira sikeres volt, hogy valószínűleg ezért is avatkoztak be szeptemberben az oroszok Bassár el-Aszad oldalán a polgárháborúba.

A CIA porgramja sokban hasonlít az 1980-as évek afganisztáni szerepvállalásához, vagyis, ahogy akkor, most a lázadó csoportok titkos, és ami még ennél is fontosabb, nyilvánosan letagadható felfegyverzéséről van szó:

az amerikaiak szaúdi és török szövetségeseik közvetítésével tankelhárító fegyvereket szállítottak a mérsékelt lázadóknak.

A tagadhatóságot az biztosítja, hogy bár amerikai fegyverről, a BGM-71* TOW rakétáról van szó, maguk a lázadóknak juttatott fegyverek szaúdi készletekből vannak. Azt pedig, hogy a fegyverek ne juthassanak rossz kezekbe, szintén az afganisztánihoz hasonló módszerrel biztosítják. Ahogy akkor, úgy most is az a feltétele az újabb fegyverszállítmányoknak, hogy a lázadó alakulatok leadják az elhasznált rakéták tubusait.

Ahogy Afganisztánban elsősorban az orosz helikopterek, úgy Szíriában a kormányhadsereg szintén orosz tankjai okozták a legnagyobb nehézségeket a lázadóknak. Az amerikaiak az afgán mudzsahedeket Stingerekkel szerelték fel, most tankelhárító rakétákat szállítottak. A hatás ugyanaz volt:

Afganisztánban a szovjet légierőt sikerült lebénítani, Szíriában pedig a kormányhadsereg legnagyobb stratégiai előnyét jelentő páncélosokat sikerült visszaverni.

Ennek pedig nagyon nagy szerepe lehetett a mérsékelt csoportok észak-szíriai sikereinek, például előretörésüknek Aszad szülőföldjén, Latakiában.

Végül pont ez az előretörés volt a valódi indoka Oroszország beavatkozásának, amely bár az ISIS elleni háborúra hivatkozott, de első légicsapásait pont a nyáron elvesztett észak-szíriai területeken indította, elsősorban az amerikaiak támogatását is élvező lázadócsoportok fegyverraktárai ellen.

Ez azonban nem tartja vissza a lázadócsoportokat a TOW-ok használatától, jelentéseik szerint a szír hadsereg szerdán orosz légitámogatással indított offenzívájának első napján 24 szír tankot vagy egyéb páncélost semmisítettek meg. Az utánpótlás is biztosított, a fegyvereket átadó Szaúd-Arábia 2013-ban 13795 darab TOW rakétát vett az Egyesült Államoktól, és már jelezte, hogy az orosz beavatkozásra katonai választ kíván adni.

Mondjuk pont az orosz beavatkozás így is fordíthat a helyzeten. A hétvégén a jelentések szerint az oroszok a vadászbombázók mellett már harci helikoptereket is bevetettek, ezek pedig kiválthatják a sérülékeny páncélosokat a gyalogsági műveletek támogatásában. Épp ezért a lázadók most Stingereket kérnek az amerikaiaktól - akik ettől viszont ódzkodnak, tartva attól, hogy a fegyverek rossz kezekbe kerülhetnek. Mert bár TOW rakétából a 2014 elején indult programban csak kettő került végül az al-Kaida szövetségeseként elkönyvelt al-Nuszra Fronthoz, Stingerből már ennyi is sok lenne rossz kezekben. (Via The Washinton Post. Címlapkép: a mérsékelt FSA egyik katonája egy TOW rakétával.)

*Edit: Typo. A cikk eredeti változatában tévesen BGM-70-es jelöléssel írtam a BGM-71 TOW rakétát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.