Az összeomlás szélén az óceánok táplálkozási lánca

katasztrófa
2015 október 13., 08:08
comments 101

Nagyszabású kutatás szomorú eredményeit a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóirat. A tudósok a világ óceanjain végzett 632 kísérlet és kutatás eredményeit összegezték: a klímaváltozás alaposan megtépázta a vizek élővilágának diverzitását és jelentősen visszavetette a populációk egyedszámát. 

A tanulmány szerint a tengeri élőlények korlátozott mértékben tudnak csak alkalmazkodni a melegedő vizekhez és az óceánok savasodásához, és alig akad olyan élőlény, amit ne érintene negatívan a növekvő szén-dioxid-szint. 

photo_camera AFP PHOTO/LUIS ROBAYO

A világ szén-dioxid-termelésének mintegy harmadát az óceánok nyelik el. A tengervíz normális körülmények között enyhén lúgos, de a légkörből benyelt szén-dioxid miatt csökken a víz pH-értéke, tehát egyre savasabb lesz. Az ipari forradalom kezdete óta az óceánok hőmérséklete egy Celsius fokkal nőtt és mintegy 30 százalékkal lett savasabb.

A savasodás egyrészt megnehezíti, hogy a kagylók, osztrigák és korallok szilárd szerkezetet alakítsanak ki. Közben a melegedő vizek megváltoztatják a halak szokásait és élőhelyét is. 

Az Adelaide Egyetem által készített elemzés szerint a hőmérséklet emelkedése a planktonok számának megnövekedéséhez vezetett, de ez a táplálékbőség nem csorog tovább a táplálékláncon. Mert hiába jut több táplálék az apróbb halaknak, ezeknek a halaknak a száma a növekvő hőmérséklet miatt csökken. Azaz a nagyobb halaknak már kevesebb prédája akad. 

A teljes képet tekintve azt találták, hogy visszazuhan a fajok diverzitása és bősége minden ökoszisztémában, amit vizsgáltak. A savasodás és a melegedés pedig csak egymást erősítő hatások. Ehhez jönnek még a különféle szennyeződések és a túlhalászás. Ezek együtt pedig lehetetlenné teszik az élőlények számára, hogy alkalmazkodjanak a klímaváltozáshoz. 

Párhuzamosan ezzel pusztul a világ korallállománya is, a víz alatti melegedésnek köszönhetően az idei év végéig a világ összes koralljának 38 százaléka lesz érintett és 5 százaléka pusztulhat el. Miközben az óceánok felületének csupán 0,1 százalékát teszik ki a korallok, a tápanyagok 25 százalékát biztosítják a tengeri élőlények számára. 

Az óceánok táplálékláncának összeomlása közvetlen hatással lehet több száz millió ember életére is. Hogy pontosan mekkora mértékben, azt egyelőre megbecsülni sem lehet. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.