Elképesztő: csalnak az egyetemisták

oktatás
2015 október 15., 07:31
comments 173

Az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb internetes közgazdásza, a Freakonomics szerzője, Steven Levitt közös tanulmányt írt a tajvani Ming-Jen Linnel, amiben azt vizsgálták, csalnak-e és ha igen, hogyan a felsőoktatási hallgatók. 

Mindez nem saját ötletük volt, egy meg nem nevezett amerikai egyetem meg nem nevezett oktatója kérte fel őket erre, mert az volt a gyanúja, hogy diákjai csalnak a vizsgákon és le akarta buktatni őket. 

A két kutató tanulmányában arról ír, hogy a csalás az erős ösztönzők felől érthető meg: mindenki jobb jegyeket, ezzel pedig jobb ösztöndíjat és állást szeretne, ráadásul a lebukás esélye csekély. 

Épp a lebukás esélyét akarta megnövelni a két közgazdász, amikor kieszeltek egy új megközelítést: 

A kutatópáros viszont el is akarta kapni a csalókat, ezért kieszeltek egy trükköt. A 242 diákot oktató tanár korábban már többször felszólította diákjait, hogy aki csal, az ismerje be tettét, de erre értelemszerűen senki nem jelentkezett. Ekkor hívta meg Levint és Lint. 

Ők pedig elkezdték összevetni a csoport eredményeit a különféle vizsgákon, aszerint hogy kik ültek egymás mellett. És azt találták, hogy amikor véletlenszerűen ültették a diákokat, a csalásra utaló jelek a vizsgalapok eredményeiből eltűntek, amikor viszont szabadon ülhettek a diákok, ahova akartak, akkor tíz százalék fölött volt a szignifikánsan csalásgyanús esetek száma. 

Azaz a két kutató módszertani újítása az volt, hogy nem az egyező helyes válaszokat, hanem az egyező hibákat kezdték el keresni. 

Így összevetve az eredményeket, azt találták, hogy sokkal valószínűbb az összefüggés a közvetlenül egymás mellett ülő párok esetében. Ilyenkor kétszer annyi egyező hibás válaszuk volt, mint amennyi alapesetben elvárható lett volna. 

A záróvizsgán már ismét véletlenszerűen ültették őket, és láss csodát, ezek az összefüggések felszívódtak. 

A meg nem nevezett egyetemen amúgy fegyelmi eljárás is indult a két közgazdász felfedezésének köszönhetően. Miután a kutatásból kirajzolódott a hat leggyanúsabb páros neve, a diákokat beidézték a dékán irodájába. De még mielőtt a meghallgatás megtörtént volna, a 12 diákból 4 bevallotta bűneit. Ugyanakkor a szülői nyomás hatására az iskola vezetése végül lefújta a nyomozást. 

(via Business Insider, a teljes tanulmány itt érhető el)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.