"Ilyet építene egy idegen civilizáció" - hatalmas tárgyakat fedeztek fel egy titokzatos csillag, a KIC 8462852 körül

csillagászat
2015 október 15., 10:39
comments 713

A Galaxis legtitokzatosabb csillagának nevezi az Atlantic a KIC 8462852 nevű égitestet, amit évek óta fürkésznek a csillagászok a Kepler űrteleszkóppal , és már 2009-ben felvették azok közé a csillagok közé, amelyekről feltételezhető, hogy Föld-szerű bolygók keringenek körülöttük.

A Planet Hunters (bolygóvadászok) nevű civil megfigyelőcsoport tagjai most viszont valami ennél is érdekesebbet vettek észre: a csillag körül szabályos megastruktúráknak, építményeknek látszó tárgyak keringenek. 

Olyanok, amilyeneket egy idegen civilizáció építene, már ha létezne idegen civilizáció az Univerzumban. 

A sok hatalmas tárgy lehetne éppen egy fiatal csillag születésekor keletkező törmelék is, csakhogy a Hattyú és a Lant csillagképek között elhelyezkedő KIC 8462852 egyáltalán nem fiatal, és annak is elenyésző a valószínűsége, hogy egy másik csillag vonzott a közelébe egy halom bolygót. 

photo_camera A Tejút

Amikor a bolygóvadászok megosztották a felfedezést a Penn State Egyetem csillagászával, Jason Wrighttal, ő is csak annyit tudott mondani: a csillagrendszer igen bizarr, és hogy úgy tűnik, "megastruktúrák" keringenek körülötte. "Elbűvölt, milyen őrülten néz ki - mondta az Atlanticnak Wright. - Az idegen lények mindig az utolsó hipotézis, amit az ember számításba vesz, de ez úgy nézett ki, mint amit az ember egy idegen civilizációtól várna."

Wright és kollégája Andrew Siemion, a földönkívüli lényeket kutató projekt, a SETI igazgatója egészen komolyan fontolóra vették annak lehetőségét, hogy idegen lények építményeinek nyomaira bukkantak a csillag körül, és azt tervezik, hogy rádióteleszkópot irányítanak a KIC 8462852 felé, hátha olyan hullámhosszokra bukkannak, amelyek a technikailag fejlett civilizációk sajátjai. Azt sem tartják kizártnak, hogy a tárgyak hatalmas napelemek, amelyek a csillag energiáját hivatottak összegyűjteni. 

(The Atlantic, részletes kutatási eredmények (pdf))

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.