'Rasszista a Homeland' - állt a Homeland legutóbbi részében felbukkanó arab nyelvű graffitin

Sorozat
2015 október 15., 06:27
comments 64

A Showtime sorozatának legutóbbi epizódjában - és most direkt kerülni fogjuk a spoilereket - a Claire Danes által alakított Carrie Mathison egy Hezbollah-parancsnok társaságában látogatott meg egy szíriaiak számára létrehozott menekülttábort Libanonban. Miközben vonulnak a romos falak között, felbukkant egy arab nyelvű grafiti, amin az állt, hogy a Homeland rasszista. 

Ha valakinek nem lenne meg, a Homeland az elmúlt évek egyik legnépszerűbb és legtöbbet díjazott kémes-hírszerzős-közel-keletes sorozata, igaz, akadnak bőven kritikusai is, akik szerint meg az egész meglehetősen elnagyolt, meglehetősen egyszerű és bigott módon ábrázolja a muszlimokat és így tovább. 

Most három művész azt állítja, hogy egy produkciós cég bérelte fel őket a nyáron, hogy teremtsék meg a menekülttábornak kinézett berlini forgatási helyszín autentikusságát. A kairói Heba Amin most a Washington Postnak mesélt arról, hogy végül úgy döntöttek, nem egyszerűen Aszadot támogató graffitiket akarnak felfújni, hanem ennél nagyobb felforgató akciót eszeltek ki. 

photo_camera

A három művész, Amin, Carman Kapp és egy Stone művésznevű arc most közleményben is kikelt a sorozat ellen, szerintük a Homeland pontatlanul és differenciálatlanul, komoly előítéletek mentén ábrázolja az arabokat, pakisztániakat és afgánokat. 

Szerintük ez a fajta sztereotipizálás nagyon veszélyes, mert ez által emberek könnyebben fognak egész régiókat egyfajta viselkedéssel azonosítani. Amin szerint ez pedig befolyásolhatja akár a nyugati országok külpolitikáját is. 

A lap kereste a sorozatot gyártó Showtime-ot is, de nem válaszoltak a megkeresére. 

Több más arab nyelvű grafiti is felkerült a menekülttábor-díszletfalaira, például, hogy a "Homeland nem egy sorozat, hanem egy görögdinnye" (?!) és hogy "Ez a műsor nem képviseli a művészek álláspontját". 

Más szlogenek pedig olyan kulturális utalásokat tartalmaztak, mint például ami az amerikai feketék jogaiért küzdő #BlackLivesMatter mozgalomra utalt. 

A csoport csak a forgatást megelőző utolsó két napban dekorálta a falakat. Ekkor vették észre, hogy igazából a stábból senkit nem érdekelt, mit fújnak fel. Meg sem kérdezték tőlük egyszer sem, hogy min dolgoznak, így még jobban elszabadultak. 

További képek a graffitikről a Washington Post cikkében láthatóak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.