Még azokban a termékekben is lehetnek rákkeltő anyagok, amiket rákos nők adományként kapnak a kozmetikai cégektől

2015 október 17., szombat 21:38
89

A Guardian szerzője, Karuna Jaggar egy elég kemény cikkben ment neki a kozmetikai iparnak, mert szerinte

gyakran még azok a kozmetikai termékek is növelik a rák kialakulásának kockázatát, amelyeket a szépségipari cégek éppen a mellrákkal küzdő nőknek adnak adományként.

Megemlíti a Nézz ki jól, érezd magad jobban elnevezésű programot, amelyet a legnagyobb kozmetikai cégeket tömörítő Testápolási Terméktanács (PCPC) és az Amerikai Rákszövetség (ACS) működtet, és rendszeresen tartanak olyan rendezvényeket, ahol szépségápolási tippeket és adományként kozmetikai termékeket adnak rákkal küzdő nőknek.

A Tanács tagjai (olyan cégek, mint az  Avon vagy az Estee Lauder) pedig külön készleteket biztosítanak a kezelés alatt álló nők támogatására.

Azonban Jaggar szerint a kozmetikai ipar éppen az a terület, ahol nagyon lazák a szabályok, és a termékeik gyakran tele vannak mérgező anyagokkal. Szerinte ez alól még a rózsaszín szalaggal ellátott adománytermékek sem kivételek.

Mivel olyan termékekről van szó, amelyeket a nők minden nap használnak, ezért a kozmetikumokban található rákkeltő vagy hormonzavart okozó anyagok jelentette kockázatokat komolyan kell venni. Ráadásul vannak olyan anyagok is, amelyen nemcsak növelik a mellrák kialakulásának veszélyét, hanem némelyik még a rákkezelést is akadályozhatja, mivel befolyásolja a betegek hormonműködését.

Az ACS szerint az adományprogram pozitív hatásai felülmúlják a kockázatokat.

A kozmetikai termékek szabályozására vonatkozó törvényeket az Egyesült Államokban az almúlt 76 évben nem nagyon módosították. 

Míg az Európai Unióban 1300 vegyi anyag van tiltólistán, addig az USA-ban alig pár tucat. 

Jaggar szerint ez  valószínűleg nem független attól, hogy Testápolási Terméktanács évente több millió dollárt költ arra, hogy a biztonsági előírások szigorítása ellen lobbizzon. 

Felszólította az Amerikai Rákszövetség, hogy hagyja abba a kozmetikai ipar védelmét, és helyette kezdjen el végre a nők egészségével foglalkozni.  

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt