Az átlaghegyvidéki 80 százalékkal több jövedelmet vall be, mint az átlagcsepeli

gazdaság
2015 október 19., 06:29
comments 41

Gyorsabban nőtt tavaly Pest megyében az adóhivatalnak szja-ban bevallott jövedelem, mint a keresetek – derült ki a NAV adataiból. Ugyanis az ország közepén 261 milliárd forinttal, azaz 7,7 százalékkal nagyobb jövedelmet vallottak be 2014-ben, mint egy évvel korábban, miközben a KSH adatai szerint a keresetek országosan 3 százalékkal nőttek. Ebben benne van az is, hogy tavalyhoz képest 13 ezerrel többen, 1,3 millióan nyújtottak be szja-bevallást Budapesten és környékén.

Így aztán a Pest megyeiek 3637 milliárd forintos bevallott összjövedelméből az állam 521 milliárd forintot tett zsebre (szja-ból).

A jövedelmek legnagyobb része, 2976,5 milliárd forint a munkaviszonyból származó bérjövedelem volt. Önálló tevékenységből származó jövedelemből 124 milliárdot kerestek, ennek nagy része vállalkozói kivét volt. Osztalékból összesen 253 milliárd jövedelmet vallottak be, összesen 317 embernek volt százmillió feletti osztalékjövedelme. Két adózó egymilliárd forintnál nagyobb árfolyamnyereséget vallott be.

A legmagasabb bérjövedelmet – 2013-hoz hasonlóan – egy üzletviteli tanácsadással foglalkozó vállalkozás fizette ki: egy munkavállalójuk 1,1 milliárd forint bért kapott az év folyamán, tehát közel százmilliót minden hónapban. De ez semmi a legnagyobb osztalékoshoz képest, aki 4,3 milliárd forintot vallott be az évre, egy adózó pedig 1,8 milliárdos árfolyamnyereségről számolt be az adóhivatalnak.

A XII. kerületiek átlagosan 4,2 milliós (tehát bruttó havi 350 ezres), a II. kerületiek pedig 4,1 milliós jövedelemről számoltak be, a város másik végén viszont a rákospalotaiak, a csepeliek, a soroksáriak és a pesterzsébetiek 2,3 millióról (azaz bruttó havi 192-5 ezer forintról).

photo_camera

Pest megyében Telki lakosai keresték a legtöbbet, a cegléd melletti Mikebuda lakói pedig a legkevesebbet.

Az is kiderül a NAV közleményéből, hogy az adójuk 1 százalékát csak 682 ezer ember, tehát a jogosultak picit több, mint fele ajánlotta fel. 7,7 ezer civil szervezet jutott összesen 3,9 milliárd forinthoz. A budapestiek közül a legtöbben beteg gyermekeket támogató alapítványokat, a Pest megyeiek közül pedig az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket támogatták a leginkább.

(NAV)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.