"Miért, egy néhány ezres tüntetés mit ér?" Az interneten tiltakozik Bokros pártja október 23-án

Több jel is utal arra, hogy nem az idei lesz a baloldali ellenzék történetének legerősebb október 23-ája. Bokros Lajos pártja, a Modern Magyarországért Mozgalom (MOMA) viszont valami egészen újat húzott:

online tüntetést szerveznek aznapra.

Vásárhelyi Mária, szociológus

A Maradokitthon.hu leírása szerint azok, akiknek elegük van az Orbán-rendszerből, a honlapon találkoznak 23-án este. Illetve a mozgalom Facebook-oldalára tölthetnek fel képeket magukról, amiben leírják, miért tiltakoznak (a posztban szereplő képek többsége innen származik).

Nem voltunk benne teljesen biztosak, hogy ez vicc vagy komoly, ezért megkerestük a pártot.

Pusztai Erzsébet alelnök elmondta, azért választották ezt a tiltakozási formát, 

mert ilyen még nem volt. 

Az internet szerinte egyre fontosabb, “boldogabb országokban” a Twitternek már komoly szerepe van a politikai demonstrációkban. 

Heller Ágnes, filozófus

Pusztai szerint a képek feltöltése az oldalra olyasmi, mint az ablakba kihelyezett gyertyák voltak 1956-ban, csak a mai kor eszközeivel. Sokan ráadásul nem tudnak elmenni a budapesti ellenzéki tüntetésre, nekik ez jó lehetőség (a MOMA egyébként ott lesz a Nemzeti Múzeumhoz szervezett eseményre is).

Az viszont azért jogosan vethető fel, hogy a baloldali ellenzék (oké, a MOMA hivatalosan jobbközép, kapitalista párt, mégis inkább ehhez a színtérhez tartozik) működése, ahogy egyre jobban eljelentéktelenedik, egyre inkább csak virtuális akciókban merül ki. 

Bornai Tibor, zenész

Az akciók szervezésében általában viszonylag aktív Kettős Mérce például azt írta Bokrosék megmozdulásáról: “Ez az akció tökéletes példája annak, hogyan lehet teljesen kiüresíteni a politikai cselekvést, hogyan lehet köldöknézegető idiotizmussá zülleszteni azt, aminek a közjó megvalósításának útjait kellene fürkésznie. “

Pusztai erre azt mondta, a MOMÁ-ra nem lehet azt mondani, hogy csak az interneten lennének jelen, rendszeresen szerveznek például kitelepüléseket.

Uj Péter, főszerkesztő

Akkor kérdezzük úgy, mit ér egy ilyen online tiltakozás?

“Miért, egy néhány ezer fős budapesti tüntetés mit ér?” 

- kérdezett vissza az alelnök. Szerinte az online demontráció azért is jó eszköz, mert a sajtó jelentős részében úgysem jelennek már meg az ellenzéki események. Az internet viszont szabad.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.