A boszniai főmufti tiltakozott Orbán tudatlansága miatt

Szerdán a boszniai főmufti tiltakozott Orbán Viktornak a migrációs válsággal kapcsolatban az iszlámról és Európáról tett, szerinte „önkényes és káros” kijelentései ellen.

Husein Kavazovic a magyar miniszterelnök által az előző héten a Focus című német hírmagazinnak adott interjúban mondottak ellen tiltakozott. Orbán Viktor ebben kijelentette, hogy „az iszlám soha nem volt Európa része, hanem bejött ide”, és szellemi értelemben nem tartozik Európához, egy másmilyen életformáról van szó.

A főmufti azt mondta, hogy a tudatlanság minden fajtája káros, különösen akkor, ha azt olyan magas rangú politikai vezetők hangoztatják, akiknek megvan hozzá a hatalmuk, hogy mások véleményét befolyásolják:

„A tanult emberek tudják, hogy az iszlám éppúgy jött be Európába, mint a kereszténység és a judaizmus.”

A Bosznia-Hercegovinában élő muszlimok vezetője kifogásolta a magyar kormányfőnek az arra vonatkozó megjegyzését, hogy Európa nem a migráció, hanem a családtámogatások révén oldhatja meg a demográfiai problémáit, és azt is, hogy Orbán szerint kudarcot vallottak azok a nyugati erőfeszítések, amikkel rá akarták erőltetni a demokráciát az arab világra. Husein Kavazovic szerint Orbán ezekkel a kijelentésekkel megtagadta a demokrácia alapelveit, és elárulta a „kereszténység szellemét”.

„A demokrácia nem európai szülemény. Azt a görögök találták fel abban a korban, amikor Európa nem létezett kulturális koncepcióként, a görög városállamok pedig egy olyan világnak voltak a részei, amelynek civilizációs értelemben Keleten volt a súlypontja” – mondta.

A 3,8 milliós Bosznia-Hercegovinában a lakosság 40 százaléka muszlim, de nem tartozik a szélsőséges ághoz. (MTI)