Az MTVA továbbra sem mond semmit az állítólagos terroristák állítólag megtalált állítólagos telefonjain lévő állítólagos felvételekről

Terrorizmus
2015 október 21., 16:23
comments 130

Nemrég megkérdeztük az MTVA-t az állítólagos terroristagyanús elemek által állítólag hátrahagyott állítólagos telefonokkal és az azokon állítólag megtalált felvételekkel kapcsolatban azt MTVA-t, de azt a választ kaptuk, hogy a témával még foglalkozni fognak, és minden ki fog derülni az elkövetkező híradókból.

Mivel október 10. óta nem vitték tovább a sztorit, nem derült ki semmi új, ezért újra elküldtük a kérdéseinket:

  1. Hány talált telefon tartalmazott, a híradós anyag szerkeztőjének megfogalmazása szerint "szélsőséges iszlám nézetekre" utaló felvételeket?
  2. A riport készítője, vagy a magát megnevezni nem kívánó röszkei lakos tud-e arabul? 
  3. Ą szerkesztőségben - az anyag publikálása előtt - látta-e valaki az anyagot, aki tud arabul?
  4. El tudták olvasni a telefonon lévő szövegeket?
  5. Mi alapján tudtak meggyőződni arról, hogy a telefon tulajdonosai mennyire jól ismerik a szélsőséges iszlám nézeteket?
  6. Mely radikális iszlám csoportosulástól, mozgalomtól származtak ezek a videóanyagok, amikre hivatkoztak? 
  7. Az anyag egy rendőrség által készített fotóval indul, amelyen szúró és vágó eszközök (konyhai eszközök) láthatók. Milyen összefüggést találtak a szerkesztők a röszkei férfi által talált mobiltelefon-tartalmak és a rendőrségi felvételek között? 
  8. Felvették-e a kapcsolatot a rendőrséggel a telefonokon található tartalmakkal kapcsolatban? Ha igen, hogyan reagált a rendőrség vagy más hatóság, indult-e eljárás?
  9. Ellenőrizték vagy ellenőriztették a videófelvételek hitelességét publikálás és értelmezés előtt?
  10. Önök azt állítják az egyik felvételeről, hogy az Iszlám Állam bevonulását mutatja. Miközben - mint az itt-ott a sajtóban megjelent (Parameter, ÉS) a szaúdi vezetésű Öböl-menti koalíció bevonulásáról készült felvétel. Önök milyen forrás alapján állították az előbbit?
  11. Arról a felvételen, amiről Önök azt állítják, kiképzés gyanánt "egymást pofozó" arabokat ábrázol, más értelmezések azt állítják "az Iszlám Állam egyik fegyverese szaúdi foglyokat kényszerít arra (kínzásból), hogy verjék egymást." Önök milyen forrás alapján állították az előbbit?
  12. Önök azt állítják a fekete zászlókat lobogtató alakokat bemutató felvételről, hogy az IÁ toborzó videója. Mások szerint éppen ellenkezőleg, az Iszlám Állammal ellentétes oldalon állókról készült a felvétel. Önök milyen forrás alapján állították az előbbit?

Az MTVA erre ma megint csak annyit válaszolt, hogy: „Ahogy korábbi levelünkben is fogalmaztunk, az Ön által feltett kérdések közül sokakra választ kaphat, ha az elkövetkező napokban is megtisztel bennünket figyelmével, és nézi híradásainkat.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.