Háromszázezer éves elefántvadászat nyomaira bukkantak Németországban

természet
2015 október 22., 19:20
comments 76

Az alsó-szászországi Schöningenben szenzációs leletet találtak a helyi régészek és paleontológusok: egy vágások nyomait viselő elefántborda került elő egy régen kiszáradt tóból. A vágásokat az akkor arrafelé élő és vadászó emberek ejthették az elefánton primitív kőeszközeikkel; valószínűleg röviddel az állat halála után levagdosták róla a húst.

photo_camera

Az még nem biztos, hogy a Homo heidelbergensis nevű őseink ölték meg az elefántot egy vadászat során, vagy egy elhullott állatot ettek meg. Esélyes, hogy az utóbbi, mert az eredei elefántok agresszívak és nagyon veszélyesek lehettek, a fából és kőből készült fegyverek nem hatolhattak át könnyen a vastag bőrükön.

A helyi paleontológiai kutató- és élményközpont, a Paläon vezetője, Florian Westphal szerint viszont "nem is kétséges, hogy a világ legkorábbi elefántvadászatával van dolgunk". Egyes kutatók szerint a környéken korábban ugyanebből az időből származó fadardák simán megölhettek egy elefántot, amikor az emberek csoportosan vadásztak rájuk.

(NDR, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.