Államosítják a fűtermesztést Németországban

Egészségügy
2015 november 01., 07:56
comments 108

A német drogügyi megbízott azt szeretné, ha a mostaninál több súlyos beteget kezelnének orvosi marihuánával, ezért egy most nyilvánosságra került kormánytervezet szerint állami hatóságot hoznának létre az orvosi marihuána termesztésére és kereskedelmére.

Jelenleg az országban csak 400 beteg használhat marihuánát fájdalomcsillapítóként, de az is csak a saját költségére, mert ezt a társadalombiztosítás nem fedezi. A tervek szerint ez is változna, a súlyos fájdalmakkal küzdők vagy a hiperaktív betegek ellátásához az állam is hozzájárulna. 

Becslések szerint Németországban 80 ezer és 1,6 millió közötti azoknak az embereknek a száma, akiknek megkönnyítené az életét, ha az állam támogatná az orvosi marihuána használatát.

Idáig az adagokat Hollandiából importálták, de az egészségügyi minisztérium tervei szerint inkább államilag ellenőrzött termelésbe kezdenének. Erre létrehoznak majd egy külön kannabiszügynökséget (Cannabisagentur). Ez gyakorlatilag egy fűnagykereskedő lenne, amely igény szerint kiírja a közbeszerzéseket gyártásra, majd eljuttatja a termelőktől a gyógyszertárakig az orvosi marihuánát. Ez az ügynökség fogja meghatározni a fájdalomcsillapító árát is, amit az egészségügyi pénztárak fognak kifizetni.

Fotó: Frederic J. Brown / AFP
photo_camera Fotó: Frederic J. Brown / AFP

Ehhez azonban még módosítani kell a fájdalomcsillapítókat szabályozó törvényen, azért még nem tudni, hogy mikortól indulhat be Németországban az állami fűtermesztés. Az mindenesetre biztató, hogy a javaslatot, a CSU-s drogügyi megbízott, Marlene Mortler és a CDU-s egészségügyi miniszter, Hermann Gröhe közösen dolgozták ki. A Zöldek és a Die Linke képviselői már korábban is követeltek hasonló újításokat, ezért várhatóan nem fogják ellenezni a javaslatot. (Die Welt, FAZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.