Az indiai jegybankelnök a tolerancia és nyitottság fontosságáról beszélt

külföld
2015 november 01., 20:22
comments 80

Az indiai jegybank kormányzója, Raghuram Rajan jellemzően olyasmi témákról szokott beszélni, mint a jegybankáron világszerte. Most azonban szakított ezzel, amikor az országban tapasztalható növekvő intolerancia ellen emelt szót. 

Szombaton diákok előtt beszélt arról, hogy az indiai tradíciója a vitának és a nyitott érdeklődésnek kritikus fontosságú a gazdasági sikerekhez. 

Nem egyes ötletek vagy hagyományok védelméről van szó, hanem arról a jogról, hogy megkérdőjelezzünk és vitassunk dolgokat, és másképp viselkedjünk, mint a többiek, mindaddig, amíg ez nem sért másokat súlyosabban. 

photo_camera AFP PHOTO/ PUNIT PARANJPE

Bár Rajan hivatalosan a gazdasági innovációt befolyásoló tényezőkről beszélt, szavait mindenki úgy értelmezte, mint ami direkt utalás a hindu kormánypárt, a Bharatiya Janata közelmúltban véghezvitt megnyilvánulásara, melyek szerint a vallási kisebbségeknek inkább nem kéne olyan cselekedetekbe vagy megjegyzésekbe bocsátkozniuk, melyek sérthetik a vallásos hindukat. 

Nemrég az országban halálra vertek egy muszlim férfit, mert azzal vádolták, hogy marhahúst fogyasztott, a tehén pedig a hinduk szent állata. Ez az eset is csak felhevítette a már amúgy is zajló vallási vitákat. 

Indiában az elmúlt években amúgy is folyamatosan nőtt az ateista aktivisták elleni gyilkosságok száma. Közben pedig a kormánypárt körül felbukkantak az olyan befolyásos támogatók, akik arra utaltak, hogy a hindu mítoszokat történelmi tényekként és a tudományos belátásoknál előrébb való tudásként kéne elfogadni. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.