A tbc több embert gyilkol meg, mint a HIV

Egészségügy
2015 november 02., 14:09
comments 38

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb statisztikái szerint tavaly tízmillió új tbc-s esetet regisztráltak, és a fertőzés 1,5 millió ember haláláért felelt, addig a HIV-vírus 1,2 millió embert ölt meg. 

Az eredmény csak azért lehet meglepő, mert az elmúlt évtizedekben jelentősen sikerült visszaszorítani a tbc-s megbetegedések számát, a halálos esetek száma pedig a felére esett vissza a kilencvenes évekhez képest. Ugyanakkor a HIV-hez köthető halálozások száma még durvábban zuhant vissza. 

És akadt négyszázezer olyan eset is, amikor mindkét fertőzés jelen volt egy elhunyt szervezetében.

Aggasztó statisztika, hogy a mostani WHO-jelentés szerint közel félmillió gyógyszer-rezisztens tbc-s esetet regisztráltak tavaly, ami kétszerese a 2000-ben mért értéknek. A hagyományos antibiotikumok nem gyógyítják a rezisztens tbc-t, a két éven át tartó kezelés során pedig olyan gyógyszereket vetnek be, melyek súlyos mellékhatásokkal járhatnak. 

A rezisztens tbc kifejezetten jellemző például a volt szovjet blokk országaiban, ahol a tbc-s esetek harmada ilyen. 

A nem rezisztens tbc-s esetek számának megnövekedése mögött pedig az állhat, hogy sokat fejlődtek a diagnosztikai eszközök az elmúlt években, egyre több esetre derülhet így gyorsabban fény. Ez magyarázhatja, hogyan nőtt meg például Indiában a regisztrált esetek száma 29 százalékkal. 

És miközben a tbc világszerte rengeteg ember haláláért felel, közel sem jut akkora támogatás a legyőzését szolgáló kutatásokra, mint egyes más fertőzések esetében. Míg tavaly a fejlődő országokban 20,2 milliárd dollárt költöttek el a HIV/AIDS elleni küzdelemre, addig a tbc ellen csak 6,6 milliárd jutott. A WHO szerint ezen kell változtatni ahhoz, hogy vissza lehessen szorítani a tbc terjedését. (NPR)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.