Kiképeznék a chicagói fodrászokat, hogy felismerjék a családon belüli erőszak jeleit

bűnügy
2015 november 02., 18:16
comments 160

A városi tanács közbiztonságért felelős bizottsága a múlt héten fogadta el azt a tervezetet, ami alapján arra ösztönzik majd az Illinois állambeli döntéshozókat, hogy írják elő a 120 ezer szalonokban dolgozó alkalmazottnak, hogy részt vegyenek egy egyórás képzésen arról, hogy hogyan lehet felismerni a családon belüli erőszak nyomait és egyben képben legyenek arról, hogyan nyújthatnak segítséget vagy értesíthetik a hatóságokat. 

Az érvelés szerint sok olyan nő van, aki áldozata a családon belüli erőszaknak, de erről nem mer vagy nem tud beszélni, ugyanakkor abban a pár órában, amikor a fodrászszalonokban ül és közben beszélget azzal a szereplőjével az életének, akit rendszeresen, régóta felkeres, meg tud nyílni. 

A legnagyobb probléma ugyanis a családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyekkel éppen az, hogy legtöbbször az áldozatok sem tesznek panaszt. Félnek a bosszútól, nem mernek kilépni egy bántalmazó kapcsolatból és tartanak az ismerősök és ismeretlenek reakciójától is. 

Ráadásul a fizikai erőszak gyakran jár együtt lelki terrorral, sok bántalmazott nő életét teljesen bántalmazó párja irányítja, megszabják, hogy hova mehetnek el vagy kikkel beszélhetnek. Számos esetben a fodrászszalon felkeresése az egyetlen lehetősége egy ilyen kapcsolatba került nő számára, hogy a bántalmazója jelenléte nélkül beszélhessen másokkal. 

A fodrászok emellett elég közelről látják a hozzájuk érkező nők testét és bőrét, ezért ha ők nem is mondanak maguktól ugyan semmit, így is kiszúrhatnak olyan jeleket, melyek árulkodóak lehetnek. 

A változtatással persze nem az a cél, hogy a fodrászok elkezdjenek közvetlenül beleavatkozni ezeknek az embereknek az életbe. De az igen, hogy képben legyenek a legegyértelműbb jelekkel és tudják, hogy ilyenkor mi a teendő, mit mondhatnak a történetüket elmesélő nőknek és kihez tudnak fordulni, ha segítséget szeretnének. (Chicago SunTimes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.