Egy fillért sem kaphatna a kultúra Fekete György jóváhagyása nélkül

A Népszabadság úgy tudja, hogy a kormány hamarosan tárgyalni kezdi azt a tervezetet, amely alapján a Fekete György által vezetett Magyar Művészeti Akadémia megkerülhetetlenné válna a a Nemzeti Kulturális Alap művészetfinanszírozási döntéseiben.

Ha elfogadják a javaslatot, akkor Fekete Györgyéknek jóval több beleszólása lesz a művészeti pénzek elosztásába, mint az összes többi szervezetnek együttvéve.

A kulturális alap az állami kultúrtámogatás meghatározó szervezete: Idei költségvetése közel 9 milliárd forint, ennek egy részét a működési költségek teszik ki, de így is több mint 7 milliárdot oszthat el a kultúra és a művészet pályázati támogatására. Jelenleg tíz állandó szakmai kollégiumot működtet nagyon eltérő mértékű, de egyaránt százmilliós nagyságrendű költségvetéssel.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely / MTI

A kormánytervezet alapján a stratégiai döntéseket hozó NKA-­bizottságba és a konkrét támogatási igényekről döntő művészeti szakmai kollégiumokba a jövőben az emberi erőforrások minisztere és a szakmai szervezetek nem fele-fele arányban jelölnék a tagokat, 

hanem kétharmadukat a miniszter és az MMA és csak egyharmadukat a többi művészeti szervezet.

Őket, még ha mindig egységesen lépnének is fel, a kormány és a kormánypártok által köztestületté emelt MMA képviselői immár bármikor kényelmesen leszavazhat, vagyis bármilyen döntést meg lehet majd hozni akár a teljes szakmai tiltakozással szemben is.

Tovább erősíti Fekete György pozícióját, hogy bár az alap elnöke továbbra is a miniszter marad, de az alelnök kinevezéséhez ki kell kérnie az MMA elnökének véleményét.

A lap szerint az a megoldás előnyösebb lehetne az MMA számára, mintha egyszerűen beolvasztanák a Nemzeti Kulturális Alap szervezetükbe, mivel ebben a felállásban úgy tudnának igen jelentős befolyást gyakorolni az NKA művészeti támogatásainak elosztására, hogy az ezzel járó adminisztratív feladatokat nem kellene átvenniük.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.