Az afgán kormány elítélte egy nő halálra kövezését

külföld
2015 november 04., 13:04
comments 167

Az afgán kormány és parlament elítélte egy házasságtöréssel vádolt fiatal nő halálra kövezését, amit a tálibok által ellenőrzött egyik településen hajtottak végre.

A hatóságok hitelesnek minősítették a gyilkosságot bemutató és a világhálón is megjelent, 46 másodperces videofelvételt, amin az látható, amint egy férfiakból álló csoport kövekkel dobálja egy kiáltozó és síró nő fejét, majd a holttestét egy gödörbe teszi.

A 19 éves nőt azért sújtották az Afganisztánban egyébként törvényes büntetési formával, mert állítólag elhagyta a nála idősebb férjét - akivel kényszerházasságban élt - egy fiatalabb partner miatt, akit pedig 100 korbácsütésre ítélték.

A megkövezés a nyugat-afganisztáni Gor tartomány egy olyan körzetében történt, ami már legalább két éve a tálibok ellenőrzése alatt áll.

Núr-ul-Hak Ulomi afgán belügyminiszter arra utasította a tartományi rendőrséget, hogy fogja el, és állítsa bíróság elé az elkövetőket.

Abdul Rauf Ibrahimi, az afgán parlament elnöke egy közleményben „iszlámellenes, embertelen és szörnyű” cselekedetnek minősítette a történteket, mondván, hogy a nő állítólagos bűnét nem támasztotta alá semmilyen bizonyíték.

Szima Hojanda, Gor tartomány kormányzója azt mondta, hogy nem a most megkövezett nő az első, akivel ezt teszik a tálibok, és „nem is ő lesz az utolsó”. Szerinte a kivégzést egy tálib egyházi személy rendelte el. A kormányzó egyúttal katonai segítséget kért az afgán kormánytól annak érdekében, hogy a tartományban a biztonsági erők visszaszerezhessék az ellenőrzést a tálibok uralta területek felett. (MTI, CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.