Lehet, hogy 26 millió évente kihalunk

űr
2015 november 04., 08:15
comments 200

A legismertebb ilyen nagy vagy tömeges kihalási esemény a dinoszauruszok eltűnésekor volt 66 millió évvel ezelőtt. Akkor eltűnt a fajok kétharmada. A legvalószínűbb, hogy egy óriási aszteroida vagy üstökös csapódott a Földbe, ez indított el mindenféle rémes folyamatot, ami a kihalásokhoz vezetett.

Most két amerikai tudós előállt egy elmélettel, ami szerintük megmagyarázza a történteket. Ugyan a dinoszauruszokat kicsináló becsapódás nagyon nagy volt, de az, hogy aszteroidák csapódjanak a Földbe azért nem egy ilyen hallatlan jelenség. Sőt, Michael Rampino és Ken Caldeira az Atlantic szerint valami olyasmit állítanak, hogy 26 millió évenként történnek ilyen komolyabb becsapódások. Ezt a ciklikusságot más kutatók is ismerik, a vita ha jól értem azon van, hogy mi okozza, miért pont ilyen gyakran tűnnek fel a Föld pályáját keresztező mindenféle égitestek.

Most a két amerikai valami olyasmit mond, hogy a ciklikusság azzal van összefüggésben, hogy a naprendszer milyen gyakran keresztezi a galaktikus síkot. Az ilyen áthaladásokkor ugyanis megváltozhat bizonyos meteorok pályája, amik nagyobb tömegben indulhatnak el felénk.

Ehhez képest van egy másik elmélet is, ami a naprendszer szélén lévő Oort-felhőben található óriási (eddig nem azonosított) égitest gravitációja okozhatja, hogy időnként rengeteg aszteroida indul el a Föld felé.

Akár melyik elmélet is helyes, a cikk sajnos nem ad rá egyértelmű választ, hogy a 26 millió éves ciklusokkal számolva mennyi idő van hátra a következő nagy kihalási eseményig.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.