Már kereskedelmi forgalomban van az izraeli kamikazedrón, ami örökre megváltoztathatja a háborúkat

külföld
2015 november 04., 11:30
comments 301

Az izraeli uVision hadiipari cég Hero 30 névre keresztelt drónja

a következő logikus lépés a drónhadviselésben.

A hírekben szereplő dróntámadásokat ugyan jellemzően még az Egyesült Államok hajtja végre drága high-tech drónjaival - jellemzően darabja 11 millió dollárba kerülő Reaperekkel -, de a jövőben, ha úgy tetszik demokratizálódni fog a drónhadviselés,

részben olyan eszközök miatt, mint a Hero 30-as.

A uVision Hero 30 via uVision
photo_camera A uVision Hero 30 via uVision


Ez egy mindössze három kilós apró drón, ami fél kilós robbanófejet juttathat célba akár 40 kilométeres távolságban is. A végsebessége 185 km/h, de képes lassú körözésre is a célpont felett.

Kicsi, így viszonylag nehéz kiszúrni, és mert elektromos motor hajtja, szinte hangtalan is. Nagyfelbontású kamera mellett hőkamerával is felszerelték, így az operátor gyakorlatilag bármilyen látási viszonyok között célra tudja irányítani.

A félkilós robbanótöltet pedig biztosíték arra, hogy csak azt, vagy jellemzően azt robbantsák csak fel, amit akarnak.

A Hero 30 tökéletes fegyver lehet napjaink háborúiban, amit jellemzően könnyű fegyverzetű, gyors mozgású csapatok vívnak:

ez elől legfeljebb zárt bunkerba lehet elbújni, szimpla fedezék nem véd meg tőle.

Míg a hagyományos tüzérségi fegyverek ellen elég volt szemből védekezni, a Hero 30 bármilyen oldalról és szögből érkezhezt. Így például tökéletes fegyvere lehet a megszállt területeken városi környezetben bevetett izraeli hadseregnek, különös tekintettel arra, hogy célzottabban lehet bevetni sima tüzérségi lövedékeknél.

Például azért, mert a kezelő, ha elbizonytalanodik, még az utolsó másodpercben is abortálhat, vagyis a már célra tartó drónt visszaküldheti cirkálni a célpont fölé.

A Hero 30 már kereskedelmi forgalomban van, de hogy kik vettek belőle, azt a uVision érthető okokból titkolja. Csak annyit árultak el a Popular Mechanicsnak, hogy "vannak elsőrangú vásárlóink", akik közül némelyik még csak teszteli a rendszert, mások viszont már hadrendbe is állították. (Via Popular Mechanics)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.