Dirk Gerkens beleszart a tányérjába

gazdaság
2015 november 09., 11:08
comments 291

"Sok barátom van Magyarországon, az RTL Klubnál kevesen" - címen jelent meg interjú Dirk Gerkensszel a Világgazdaság mai számában, amire pár órával később az Index saját Gerkens-interjúval tromfolt rá, aminek "A kormányellenes híradózás nem egyenlő a függetlenséggel" a címe. Már az elsőt sem nevezném barátságos gesztusnak, az utóbbi viszont kifejezett köcsögségnek hat azután, hogy az RTL hosszú évekig kilúgozott, lényegi kérdéseket kerülő Híradója azután lett erősen átpolitizált, hogy a tévéadó a reklámadó miatt konfliktusba került a kormánnyal.

De nézzük, miről beszélt Gerkens.

Mindkét interjúban téma volt Gerkens RTL-es múltja és konfliktusa a kormánnyal. Mint kiderült, az idő mindent megszépít, a múltat pedig még megváltoztatni is képes. Gerkens például annak idején azzal indokolta a távozását az országból, hogy a kormánnyal a reklámadó miatt kirobbant konfliktusa miatt - melynek folyományaként az RTL Klub addig bulvártúlsúlyos, politikailag súlytalan Híradója hirtelen kimondottan kényes politikai témákat is feldolgozó, valódi hírműsorrá alakult - a családját is veszélyben érezte, most már úgy emlékezik, hogy

"nem azért hagytam el Magyarországot, mert megijedtem volna, hanem azért, mert nem volt munkám".

És bár annak idején ő volt az RTL Klub arca a kormány és a tévé közti háborúban, az Indexnek nyilatkozva most már úgy emlékszik, hogy neki semmi köze nem volt az egészhez:

  • a Világgazdaságnak azt mondta, hogy ő nem is egyeztetett a reklámadóról a kormánnyal;
  • az Indexnek meg azt, hogy semmi köze nem volt az RTL Híradó hangvételének megváltozásához: a hírigazgató Kotroczó Róbert közvetlenül Andreas Rudassal, az RTL Group alelnökével egyeztetett.

Az Indexnek nyilatkozva még oda is döfött az RTL politizáló híradójának:

"az tekinthető függetlenségnek, hogy egy hírműsor a kormánypárti politikusokat személyükben támadja? Én nem vatyok biztos abban, hogy ez lenne a szó megfelelő definíciója. Szerintem ez kormányellenes híradózás, ami nem egyenlő a függetlenséggel" - mondta a Híradóról, amiről januárban még azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy nem ellenzéki, hanem független.

Terveiről azt mondta, hogy a TV2-vel le akarja győzni az RTL Klubot, ennek érdekében pedig embereket is át fog csábítani régi munkahelyéről, és persze számít régi barátjára, Rákosi Tamásra, akiről azt mondta, hogy

"Tamás az elmúlt tizenöt évben bizonyította, hogy nagyon magas színvonalon tud olyan műsorokat szállítani, ami az RTL Klubot sikeressé tette. Vele, mint beszállítóval, együtt fogunk dolgozni azon, hogy a TV2-t piacvezető televízióvá fejlesszük".

(Via Világgazdaság, Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.