Így tisztelgett a fideszes elit a magyar futball feltámadása előtt

futball
2015 november 16., 09:19
comments 407
  • Az Orbán-Csányi éra alatt a stadionok a magyar politikai és gazdasági elit életének meghatározó helyszínei lettek.
  • Ilyenkor "mindenki ott van, aki számít."
  • Főleg, ha a magyar válogatott sorsdöntő meccséről van szó.
  • A VIP-ben éltük át a magyar csapat történelmi győzelmét.
photo_camera Üdvözöljük a Groupama Arénában!

"Egyszerűen itt kell lenni"

- írta le a VIP-világot egy beszélgetőtársam a Groupama Arénában, akit régóta ismerek a politikából. Ilyen meccsre a Fideszben és környékén még azok is kérnek VIP-jegyet, akiket amúgy tévében sem érdekel a foci - folytatta. Egyrészt azért, hogy megmutassák magukat. Másrészt, mert ilyenkor óriásit randevúzik a politika és a vele üzletelni igyekvő gazdasági elit. Ez a legjobb alkalom meginni egy italt azokkal, akiknél néha hetekben telik időpontot kapni. Vagy épp beajánlani jóismerősünket egy zsíros felügyelőbizottsági posztra.

A tavaly 14 milliárdból épült Groupama Aréna első emeleti VIP-részlege 300-350 fős holdudvar megvendégelésére alkalmas. A fogadótér tágas, és kényelmes és nem is túl ízléstelen. Nagy luxusról nincs szó; cézársaláta, krumpli, penne és előre készített szendvics a választék. (Kipróbáltam egy Groupama csomagolópapírba csavart, csirkés wrapet, és nem volt jó.) De inni lehet bőven, a futballszerető barátokról gondoskodva van, és ők érzik is a törődést.

photo_camera Ingyenkaja.

A "kemény mag" - az MLSZ és a sportélet hagyományos, évtizedes köre - már jó másfél órával a kezdés előtt gyülekezik. Őket hajtja a meccs. Mészöly Kálmán például sose tagadta fideszes vonzalmát, de róla tényleg nem lehet állítani, hogy valami közbeszerzés mutyi hozná ki az Üllőire. Nyilasi Tibor is itt van.

Mátyus János, egykori Fradi-klasszis nagyon látványos Dolce&Gabbana övet választott az estére, és általában is elmondható, hogy a fociélet képviselői - az újpesti csatár, Kabát Péter vagy Puhl Sándor játékvezető-legenda - alkalomhoz illő mód kiöltöztek, mivel alkalom van. Többségük komolyabb bandával érkezett. Mellettük van a meghívottaknak egy jelentékenyebb médiaceleb vonala Cookytól Bochkor Gáboron Hajdú Péterig, és Barátok közt szereplőkig. De a többség mégiscsak valahonnan a Fidesz/állam vonzáskörzetéből érkezik.

photo_camera Bochkor Gábor és Torghelle Sándor rendel.

A szünet alig 15 perc, meccs végével pedig gyors oszlásnak indul a tömeg; értékes idő tehát csak a meccs előtt van. Ezért aztán 19.30 tájékán, bő órával kezdés előtt, el is kezd sűrűsödni a nehézsúlyú tömeg.

A Fidesz-vezérkar java és a kormány nagyobbik fele itt van. Deutsch Tamás MTK-elnök és Láng Zsolt második kerületi polgármester, Kubatov Gábor tűnnek fel, Kocsis Máté feleségével érkezik. Varga Mihály jellegzetes talpig barna, bőrszerelésben jár-kel, mint aki vadászatból jött, de Pintér Sándor és Fazekas Sándor miniszterek is eljöttek megnézni a meccset. (Lázár János nem - ő közismerten kerüli a lelátókat, és elmondása szerint meccsnézés helyett sakkozni szeret.)

Deutsch Tamás falatozik.
photo_camera Deutsch Tamás falatozik.

Győri Tibor, egykori Miniszterelnökségi államtitkár, Habony Árpád médiabirodalmi tulajdonostársa vág át a termen, pedig ő híresen kerüli a rivaldafényt. (Habony, állítólag Orbán kérésére, sose jelenik meg ilyen nyilvános alkalmakon.) Csányi Sándor jókedvű házigazdaként közlekedik a szintek között, oldalán váltják egymást az állami cégvezetők - egyik pillanatban Hernádi Zsolt MOL-vezért támogatja, majd Szivek Norbert MNV-vezérigazgatóval paroláznak. Itt van Krskó Tibor, a média-közbeszerzéseken jeleskedő HG360 egyik vezetője, és Vizi E. Szilveszter is. Mintha mindenki mindenkit ismerne, szinte családias a hangulat. Schmidt Mária Borókai Gáborral, a Heti Válasz főszerkesztőjével beszélget hosszasan.

Az emeleti szintre már csak a kiválasztottak juthatnak fel.
photo_camera A galériás emeleti szintre már csak a kiválasztottak juthatnak fel.

A VIP feletti emelet minden értelemben egy másik szint. Ott találhatóak a páholyok, ahova már földi VIP-esek nem érnek fel. Ezeket a páholyokat különböző magáncégek bérelik és adják ki saját vendégeiknek. Amikor megérkezik, Rogán Antal családjával, Andy Vajna pedig feleségével, egyből felsietnek. Vajna Tímea már a galériáról stíröli a halandó VIP-eket. A miniszterek mellett Dirk Gerkens és Rákosi Tamás is a páholyból nézik a meccset, egy nagy állami cég volt vezetője mellettem meg is jegyzi, hogy " hát valószínűleg ez sem volt mindig így".

Állami vállalatok mellett például a HP-nek, és a Market Zrt.-nek van páholya, és természetesen onnét, az OTP páholyából figyeli az eseményeket Orbán Viktor is. Ő korábban örömmel vegyült meccseken az emberek között, és most is sokan remélik, hátha tudnak váltani vele egy-két mondatot.

photo_camera Hajdu Péter sóvárogva tekintget a páholyok felé.

A volt állami cégvezető meséli, hogy az utóbbi hónapokban, épp mióta jól megy a Fidesz-szekér, Orbán valamiért nem mutatkozik itt. A miniszterelnök ezúttal egy órával a meccs előtt érkezik, Csányi kiséri fel a páholyba. De míg a többi kiemelt vendég szünetben a VIP-ben vegyül, Orbán nem mozdul ki a páholyból egész este. Az emeletet biztonsági szolgálat, a lépcsőfordulót titkosszolgának látszó figurák figyelik, az OTP-páholy előtt négy terrorelhárító dolgozik. Polt Péter legfőbb ügyész egy magyar trikolór színű sálban igyekszik fel, és a lelátóról látszik, hogy a miniszterelnök mellett foglal helyet. Csányi mellett Garancsi István, Videoton-elnöknek is oda szól a jegye.

A magyar csapat remek játékkal nyer, a hangulat fergeteges, és a fenti szektorban is nagy az öröm. Az OTP-páholy alatt van a sajtótribün, így szerencsére látni, ahogy a szomszédos lelátórészről többen hosszasan, gratulálóan integetnek a miniszterelnöknek, aki mosolyogva visszabiccent. Aztán magyar sállal a nyakában Kaminski Fanny kitáncol a páholy szélére, és lekattint a miniszterelnökről egy 30 ezer lájkos fotót.

photo_camera Werk: így készül Orbán Viktor Facebook oldala.

Hosszas ováció kíséri végig a csapatot, amíg megköszönik a szurkolók biztatását, de a VIP-ben valamivel gyorsabban zajlanak az események. Csányi Sándor még szélesebb mosollyal fogadja a gratulációkat és nagy barátságban köszön el Rogán Antaltól. Szalay-Bobrovniczky Vince, miniszterelnökségi helyettes államtitkár olyan kínosan hajbókol a frissen kinevezett miniszternek, hogy az inkább családját sürgetve sietve távozik. A miniszterek is valószínűleg angolosan, lifttel hagyják el a páholyt, a lépcsőfordulón legalábbis nem látni őket. Úgy tűnik, senkinek nincs kedve a smúzolókhoz. Csak a Fidesz-mag marad még kicsit; Kocsis trécsel még egy asztalnál, Deutsch jóízűen falatozik Domonyai Lászlóval, az MTK klubigazgatójával.

Csányi jó házigazdaként köszönti az időközben megérkező Bernd Storck kapitányt. A miniszterelnök sokáig marad, fél 12 után még kisbusza -majdhogynem utolsóként az őrzött VIP-parkolóban - továbbra is ott áll a stadion oldalában. Az is lehet, hogy - mint meccsek utan gyakran - átbeszélték az üzleti és szövetségi ügyeket. Vagy ünnepeltek kicsit. Esetleg mindkettő.

photo_camera Rogán Antal távozik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.