Megvan az út a döntőig, álmodjunk együtt!

futball
2015 november 16., 12:19
comments 232
photo_camera

  • Kiket kaphatunk ellenfélnek az EB-n?
  • Összeállhat az angol-osztrák-magyar-albán álomcsoport.
  • Esélylatolgató.

Itt a nagy első alkalom, hogy mi, akik 1972-ben túl kicsik voltunk hozzá, vagy még nem is éltünk, olyat csináljunk, ami Európa más részein egészen hétköznapi: hónapokkal előre az EB-döntő lehetséges csoportbeosztását és továbbjutási esélyeit latolgassuk. Ez tök értelmetlen, de annál európaibb szórakozás.

Nyilván önmagában szuper, hogy kint leszünk, de ha már, miért ne nyerjük meg? Nézzük, mi kell ehhez!

A 24 csapatos döntő csoportbeosztásához 4 kalapba rendezik a válogatottakat, értelemszerűen hatosával. Ennek az a lényege, hogy az egy kalapban szereplő csapatok nem kerülhetnek azonos csoportba az EB-döntőn, ahol minden csoportban lesz egy első, második, harmadik és negyedik kalapos válogatott.

Mi vagy a harmadik vagy a negyedik kalapba kerülhetünk, de előbbire sokkal nagyobb esélyünk van. A kalapbeosztásunk ugyanis a még hátralévő pótselejtezők eredményétől függ: akkor vagyunk harmadik kalaposok, ha Ukrajna, Svédország és Bosznia közül akárcsak egy csapat is elbukik a pótselejtezőn. És erre a háromból kettőnek meg is van az esélye. Ukrajna lazán, 2-0-ra verte Szlovéniát otthon az első meccsen és nem valószínű, hogy gond lenne nekik a visszavágó. Bosznia viszont épp csak kiszenvedett otthon egy 1-1-et Írország ellen és Svédország is csak 2-1-re tudta otthon legyőzni azt a Dániát, amelyik a meccs végén már totál lejátszotta őket.

Nézzük tehát először azt a verziót, hogy a harmadik kalap a miénk.

Az 1. kalap beosztása fix:

  • A rendező Franciaország, 
  • a címvédő Spanyolország, 
  • aztán Németország, 
  • Anglia,
  • Portugália 
  • és Belgium.

Az első három csapatot kapni durva. Na nem mintha a második hármas ultragyenge lenne, sőt. De innen egyértelműen Anglia a relatíve messze leggyengébb válogatott, Portugáliában azért mostanában benne van az összeomlás és Belgium sem az az atomcsapat, aminek a nevek alapján lennie kéne.

A 2. kalapban garantáltan benne lesz 

  • Svájc, 
  • Ausztria, 
  • Horvátország,
  • Oroszország 
  • és Olaszország.

A hatodik válogatott kiléte itt még igen bizonytalan. Ha Bosznia továbbjut, tuti másodikos. Ha nem, viszont Ukrajna igen, akkor ők kerülnek ide. Ha mindkettő kiesne - amire azért szinte nulla az esély - akkor Csehország lenne második kalapos.

A 3. kalap azért speciális, mert egyelőre egyetlen tagjának sem tudni a kilétét. mivel ez nagyban függ a pótselejtezők végeredményétől. De Csehország mindenképp esélyes, hogy ide kerüljön, akárcsak Írország.

A 4. kalapban garantáltan ott lesz 

  • Wales, 
  • Albánia, 
  • Izland 
  • és Észak-Írország.

Akkor kezdjük az aktív álmodozást az eddig biztosan tudható, illetve erősen valószínű eredmények alapján!

Mi lenne az álomcsoport? Nekem így kapásból 

az Anglia-Ausztria-Magyarország-Albánia négyes. 

A második kalapból kapható ideális ellenfelet a legnehezebb eldönteni. Azért választottam végül Ausztriát, mert alapvetően hozzánk hasonló erejű válogatott szokott lenni és elvben semmiképp sem verhetetlenek. Ellenük szól ugyanakkor, hogy életük és modern kori történetük formájában vannak, egy világsztárral - Alaba - meg több európai szintű, jó bajnokságban játszó játékossal és pillatnyilag erősebbnek tűnnek nálunk. És hozzánk hasonlóan időtlen idők óta nem jártak nagy torna döntőjében, így szuper motiváltak lesznek. Na de most a második kalapról beszélünk, úgyhogy ez nem meglepő.

Elképzelhető, hogy jobban járnánk például Svájccal, akik ugyan jó ideje stabil világverseny-résztvevők, de mostanában halványabbak. Talán meglepően hangozhat, de esetleg Olaszországgal sem járnánk olyan rosszul a félelemkeltő neve ellenére, hiszek ők hagyományosan gyengén kezdik a nagy tornák csoportkörét, és egy Olaszország elleni álomdöntetlen mondjuk biztosan földobná a csapatot. De Oroszország sem abstart reménytelen ügy, hiszen ők a nagy tornák akaratgyenge összeomlásbajnokai, igazi tradicionális alulteljesítők. Horvátország baromi erős, tud is játszani, őket nyilván jobb lenne elkerülni, csakúgy, mint a valószínűleg ide kerülő Ukrajnát.

A negyedik kalap most tudható csapatai közül nyilván Albánia a koktélcseresznye, de Észak-Íroszág vagy Wales sem lenne reménytelen ellenfél, Izland viszont túl jó ahhoz, hogy ne akarjuk elkerülni.

És mi lenne a legborzasztóbb csoport? Na itt még több, szörnyebbnél szörnyebb lehetőség adódik.

Spanyolország-Horvátország-Magyarország-Izland? Németország-Olaszország-Magyarország-Izland? Félelmetesen hangoznak, de legalább a legjobbak ellen vérezhetnénk el hősiesen.

Ha negyedik kalaposak lennénk, annyi variációs lehetőség lenne, hogy az csak na.

Ekkor ugye Bosznia menne a második kalapba, Ukrajna és Svédország a harmadikba, Csehországgal együtt.

Ebben az esetben a jelen állás szerint az álomcsoport is sokkal durvább lenne: Anglia-Ausztria-Svédország-Magyarország. Ugye, mennyivel kellemetlenebbül hangzik? Halálcsoport ennek megfelően sokkal többféle akadhat. Mondjuk egy német-horvát-ukrán-magyar vagy egy német-olasz-cseh-magyar.

Nem isteni ilyen hülyeségeken gondolkozni? De, ezért amint kialakul a véglelges mezőny, megcsináljuk megint.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.