Óriási szívás lesz utazni a világban, ha elfogadják a franciák javaslatát

külföld
2015 november 18., 18:02
comments 378

Minden EU-állampolgárra jóval szigorúbb és alaposabb személyazonosság-ellenőrzés várhat, ha belép vagy ha elhagyja az EU azon 26 tagállamának területét, melyeken belül szabadon lehet mozogni. 

Ez annak a javaslatnak a lényege, amit Franciaország terjesztett a többi EU-tag kormány elé, és amit a Guardian szerzett meg

Az EU belügyminiszterei pénteken fognak válságtanácskozást tartani, erre készült a javaslat. Ezen kívül olyan ötletek szerepelnek még a háromoldalas dokumentumban, mint hogy az EU-n belül repülő utasokkal kapcsolatos információkat meg kell őrizni, valamint változtatnak a fegyvereladási és kiképzési szabályokon is. Változna az is, hogyan monitorozzák az EU-s hatóságok a pénztranzakciókat és egyéb, nem elektronikus fizetési módokat, valamint nagyobb hírszerzési együttműködést is szeretnének a franciák. 

photo_camera Mustafa Yalcin / Anadolu Agency

Ha elfogadják a javaslatokat, az egyik legközvetlenebb vesztesei a brit lap szerint épp a britek lehetnek, hiszen Nagy-Britannia nem tagja a schengeni zónának, így az Angliába történő ki-és beutazás jóval körülményesebbé válhatna. 

A franciák a beadvány szerint aggódnak az EU szokásos lassú ügymenete miatt, külön kérik, hogy a változtatásokat a lehető leghamarabb léptessék életbe. Például ha a repülőn utazók adatainak a tárolásában nem történik uniós előrelépés, akkor a kormányok maguktól tehetnek majd ilyen lépéseket. 

Ezen kívül gyorsan reagáló egységek létrehozását is javasolják a görög-török határon, melybe EU-s határőrök kerülnének, és a cél az unió felé áramló menekültútvonalon kiszűrni a potenciális terroristák érkezését. 

Azonnali, újraszervezett, szisztematikus és koordinált ellenőrzés kell a külső határokra, hogy az emberek élvezhessék a schengeni zónán belül a szabad mozgás előnyeit. 

- szerepel a dokumentumban. 

Az igazi gond az, hogy a terroristák most is EU-s állampolgárok voltak, ezért viszonylag könnyebben utazhattak ki-be a kontinensről. A változtatás értelmében minden EU-állampolgár alapos vizsgálatnak és ellenőrzésnek lenne kitéve az unió külső határán. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.