Fekete György hat legjobb mondása a mai Heti Válasz interjúból

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke két oldalas interjút adott a jobboldali hetilapnak, és nem okozott csalódást az olvasóknak. Az interjú fő apropója az volt, hogy immáron az MMA delegálja majd a Nemzeti Kulturális Alap kuratóriumi tagjainak harmadát, és ezzel óriási befolyásra tesz szert a magyar kulturális élet pályázati pénzeinek elosztásában. 

Fekete György. 

Fekete gyorsan lerendezi ezt a kérdést, hogy aztán az igazán fontos dolgokról beszélhessen. Az elnök először is tisztázza, hogy 1992-ben ő maga találta ki az NKA koncepciót, de azóta eltelt sok idő, és most az MMA élén ő maga fogja azt megváltoztatni is, különös tekintettel a pénzek elosztására. Hogy miért?

"Itt van meg az a szellemi potenciál, hogy a tagok egymás között is tudjanak tárgyalni a belső arányokról, pályázati kiírásokról. (...) a változás az NKA társadalmasítása ".

Arról, hogy miért kell az MMA-nak befolyást gyakorolni az NKA felett, miért nem elegendő a saját pályázataira fordítható 160 milliós költségvetési támogatás:

Kell lenni egy kulturális szervezetnek, amely az egész kulturális életet átlátja. Nem rendelkezik, nem hatalmaskodik felette, hanem átlátja. Olyan edző nincs, aki csak a csapata felét edzi, és némelyik játékosát csak szombaton hívja be a meccsre".

Arról, hogy - látván a szakmai szervezetek utólagos tiltakozásait - nem kellett-e volna esetleg mégis a kérdésben társadalmi egyeztetést kezdeményezni: 

"Nem tudok olyan társadalmi vitáról Magyarországon, aminek eredménye lenne. Vita helyett birkózás van, gyötrődés, sértegetések és lebecsülések".

A Kerényi Imre szerkesztette Magyar Krónikáról, amibe Fekete is publikál:

"Egy orvos, egy könyvelő vagy egy villamoskalauz is gyönyörű áttekintést kap általa a magyar kulturáról. (...) a családban három előfizetés is van, mert fontosnak tartom, hogy az unokáim is lássák, amit nekem nincs időm elmondani."

Csak úgy:

"A Magyar Művészeti Akadémi a magyar népesség boldogságérzetének javítására hivatott".

 Az akadémia által felállítani tervezett Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet tervezett struktúrájáról:

"Nyolc referatúrát állítottunk föl egy-egy emberrel: nekik először is azt kell kutatni, hogy mit kell kutatni". 

Aki nem hiszi, vegyen egy Heti Választ.