Fekete György hat legjobb mondása a mai Heti Válasz interjúból

kultúra
2015 november 19., 07:21
comments 228

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke két oldalas interjút adott a jobboldali hetilapnak, és nem okozott csalódást az olvasóknak. Az interjú fő apropója az volt, hogy immáron az MMA delegálja majd a Nemzeti Kulturális Alap kuratóriumi tagjainak harmadát, és ezzel óriási befolyásra tesz szert a magyar kulturális élet pályázati pénzeinek elosztásában. 

photo_camera Fekete György. 

Fekete gyorsan lerendezi ezt a kérdést, hogy aztán az igazán fontos dolgokról beszélhessen. Az elnök először is tisztázza, hogy 1992-ben ő maga találta ki az NKA koncepciót, de azóta eltelt sok idő, és most az MMA élén ő maga fogja azt megváltoztatni is, különös tekintettel a pénzek elosztására. Hogy miért?

"Itt van meg az a szellemi potenciál, hogy a tagok egymás között is tudjanak tárgyalni a belső arányokról, pályázati kiírásokról. (...) a változás az NKA társadalmasítása ".

Arról, hogy miért kell az MMA-nak befolyást gyakorolni az NKA felett, miért nem elegendő a saját pályázataira fordítható 160 milliós költségvetési támogatás:

Kell lenni egy kulturális szervezetnek, amely az egész kulturális életet átlátja. Nem rendelkezik, nem hatalmaskodik felette, hanem átlátja. Olyan edző nincs, aki csak a csapata felét edzi, és némelyik játékosát csak szombaton hívja be a meccsre".

Arról, hogy - látván a szakmai szervezetek utólagos tiltakozásait - nem kellett-e volna esetleg mégis a kérdésben társadalmi egyeztetést kezdeményezni: 

"Nem tudok olyan társadalmi vitáról Magyarországon, aminek eredménye lenne. Vita helyett birkózás van, gyötrődés, sértegetések és lebecsülések".

A Kerényi Imre szerkesztette Magyar Krónikáról, amibe Fekete is publikál:

"Egy orvos, egy könyvelő vagy egy villamoskalauz is gyönyörű áttekintést kap általa a magyar kulturáról. (...) a családban három előfizetés is van, mert fontosnak tartom, hogy az unokáim is lássák, amit nekem nincs időm elmondani."

Csak úgy:

"A Magyar Művészeti Akadémi a magyar népesség boldogságérzetének javítására hivatott".

 Az akadémia által felállítani tervezett Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet tervezett struktúrájáról:

"Nyolc referatúrát állítottunk föl egy-egy emberrel: nekik először is azt kell kutatni, hogy mit kell kutatni". 

Aki nem hiszi, vegyen egy Heti Választ.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.