Juncker kétsebességes Európát akar

külföld
2015 november 19., 08:10
comments 447

Az Európai Uniónak újra kell gondolnia működési kereteit, hogy egyes országok szorosabban tudjanak együttműködni. Egy növekvő - akár 33 vagy 35 tagállamból álló - unió esetében nem tartható, hogy minden egyes ország ugyanazzal a sebességgel és intenzitással alkalmazza az uniós irányelveket. Minderről Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán beszélt Brüsszelben.

Juncker még kinevezése előtt, május 25-én beszél Brüsszelben. AFP-fotó/John Thys
photo_camera Juncker még kinevezése előtt, május 25-én beszél Brüsszelben. AFP-fotó/John Thys.

 Az EU-nak jelenleg  28 tagállama van, de több balkáni országgal megkezdte már a felvételi tárgyalásokat. A kérdés aktualitását a Nagy-Britanniában esedékes, az ország tagságáról szóló referendum - és a britek esetleg kilépése, a "Brexit" - adja. Juncker szerint ez nem fog bekövetkezni, de látni kell, hogy a rendszer keretei jelen formájukban nem fenntarthatóak. 

Juncker szavai szembemennek elődje, Manuel Barroso sokáig hangoztatott elveivel, aki mandátuma alatt mindvégig ellenezte a kétsebességes Európáról szóló koncepciót. 

A tagállamok közül jelenleg 19 használ eurót, a közös valuta pedig eleve több törvényi együttműködésre kényszeríti az euróövezet országait. Ez az országok pénzintézeteinek és pénzügyi politikájának szorosabb koordinációjával jár. Az unióba való belépés feltétele, hogy az új tagállam vállalja: idővel mindenképp az eurózóna tagja lesz. Ez alól eddig csak Dánia és Nagy-Britannia kapott felmentést.  

AFP PHOTO / GEOFF CADDICK
photo_camera David Cameron. AFP PHOTO / GEOFF CADDICK

Juncker most arról beszélt, hogy egy nap újra kell gondolni a növekvő unió szerkezetét, és be kell látni, hogy nem lehet minden tagállammal szemben azonos elvárásokat támasztani. Azt vetítette előre, hogy lesz egy szorosabban együttműködő magja az uniónak, és ahhoz lazábban kapcsolódó, periférikusabb országok. 

Juncker azért hangsúlyozhatta ezt, mert David Cameron, brit miniszterelnök további pénzügyi és gazdasági biztosítékokat szeretne garantálni az eurózónán kívüli országoknak, miközben kivonná Nagy-Britanniát az "uniós magra" vonatkozó szorosabb együttműködés alól.  

Kevésbé jó hír a briteknek, írja a Reuters, hogy Juncker egy minden tagállamra kötelező érvényű szociális jogszabályi-minimum bevezetését tervezi a 2016-os év első felében. Nagy-Britannia igyekszik kivonni magát az uniós jóléti előírásai alól. 

(Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.